Erős marad idén a forint

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb béremelkedés és gyorsabb gazdasági növekedés által keltett inflációs félelmek miatt bizonytalanná vált, csökkenti-e a jegybanki alapkamatot hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők szerint ugyanakkor idén, egész évben erős marad a forint.
Vágólapra másolva!

Egy hónappal korábban még a pénzügyi elemzők csaknem egyöntetűen úgy vélték, május végén 0,25 százalékponttal 7,75 százalékra csökkenti a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A vártnál nagyobb béremelkedés és a gyorsabb gazdasági növekedés miatt megnőtt inflációs várakozások bizonytalanná tették a pénzügyi szakembereket a kérdésben.

Egyforma az esélye a jegybanki alapkamat 0,25 százalékpontos csökkentésének és a szinten tartásnak - mondta az [origo]-nak Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Szerinte idén 1,75 százalékponttal 6,75 százalékra, jövőre pedig 0,50-0,75 százalékponttal 6,00-6,25 százalékra csökken a jegybanki alapkamat.

Nyeste Orsolya úgy véli, a monetáris tanács 0,25 százalékpontos lépésekben mérsékli az alapkamatot. A lépések időzítését azonban nem tartja kiszámíthatónak, ám azt gondolja, hogy három hónapon belül biztos elindul a kamatcsökkentési folyamat

Az Erste Bank elemzője idén nem számít az euró árfolyamának jelentős módosulására. Szerinte az államháztartás hiányának csökkenése és a magas kamatszint miatt a forint továbbra is erős marad. Úgy véli, az euró- és a forintkamatok különbségének csökkenése ellenére sem emelkedik 250 forint fölé az uniós valuta árfolyama.

Bizonytalan, hogy csökkenti-e hétfőn az alapkamatot a jegybank - mondta kérdésünkre Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Szerinte a döntéshozó testületnek van lehetősége a kamatcsökkentésre, ám könnyű lesz indokolniuk a szinten tartást is.

Török Zoltán úgy gondolja, idén 1,50 százalékponttal 6,50 százalékra csökken a jegybanki alapkamat. Az euró árfolyama pedig szerinte 245 és 250 forint között marad az idei évben és a jövő év első negyedévében.

Az állami kiadások lefaragásától függenek a jövő évi pénzügyi folyamtok

A következő évre kétféle forgatókönyvet is elképzelhetőnek tart a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Szerinte, ha tovább folytatódik az államháztartás reformja és sikerül jelentős kiadáscsökkentést elérni, akkor további 1,00 százalékponttal 5,50 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat, és az euró árfolyama továbbra is 245 és 250 forint között marad.

Itt az ideje elkezdeni a jegybanki alapkamat csökkentését - állítja Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója. Szerinte a jegybank monetáris tanácsa már a múlt hónapban is mérsékelhette volna az alapkamatot. A kutatási igazgató úgy véli, hogy az utóbbi egy hónapban semmi olyan meglepő esemény nem történt, ami módosította volna az infláció várható csökkenésével kapcsolatos várakozásokat.

A Kopint-Tárki szekembere arra számít, hogy idén 1,25-1,50 százalékponttal 6,50-6,75 százalékra csökken a jegybanki alapkamat. Szerinte jövőre tovább folytatódik az alapkamat csökkenése, és 2008 végén 5,75 százalék lesz.

Bartha Attila idén és jövőre is 250 forint körüli, enyhén csökkenő euróárfolyamot vár. Az elemző mindössze azért valószínűsít némi forintgyengülést, mert jelenleg túl erősnek tartja a nemzeti valutát, és arra számít, hogy kismértékben csökken a devizahitelek felvétele, ami most hozzájárul a forint erősségéhez.

Valószínűbb, hogy hétfőn a jegybanki alapkamat csökkentéséről határoz a monetáris tanács - mondta az [origo]-nak Barcza György, a K&H Bank vezető közgazdásza. Szerinte a döntés azon múlik, hogy a monetáris tanács tagjai mennyire ítélik kockázatosnak a bérek vártnál nagyobb emelkedését és a forint napokban tapasztalt gyengülését.

A K&H Bank vezető közgazdásza szerint 1,00 százalékponttal 7,00 százalékra, jövőre pedig 0,50-1,00 százalékponttal 6,00-6,50 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat. Az elemző kollégáihoz hasonlóan úgy véli, idén 245 és 250 forint között marad az euró árfolyama.