Szeszadót emelne egy magyar EP-képviselő

Vágólapra másolva!
Kötelező és központi európai uniós minimáladó-emelés helyett a tagállamok inkább önként vállalják, hogy az alkoholtermékek jövedéki adószintjének szabályozásakor ezután az uniós középérték felé tartanak - javasolta Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselő csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A képviselő azt követően javasolta ezt, hogy az előző napi szavazáson az Európai Parlamentben is elakadt az Európai Bizottság javaslata, hogy az alkoholtermékek jövedéki adójára vezessenek be uniószerte kötelező minimálszintet.

Ez számos tagállamban, ahol alacsony ez az adószint, és főleg az olyan szegényebbekben, mint Magyarország, egyet jelentene az árdrágítással - szögezte le az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményében Becsey.

Az EP-jelentés írója, Astrid Lulling luxemburgi néppárti képviselő abban még egyetértett Kovács László adóügyi biztossal, hogy közelíteni kell egymáshoz a tagállamok ma nagyon különböző jövedéki adószintjét, elkerülendő az illegális alkoholkereskedelmet, különösen a határvidékeken. Az ehhez vezető útról azonban Astrid Lulling ellenvéleményt fejtett ki, és ehhez Becsey Zsolt javaslatát használta föl.

Erőszakos központi árszabályozással nemcsak az eredeti konvergenciacélt nem lehet elérni - mutatott rá Becsey Zsolt a Lulling-jelentés vitájában -, hanem egy ilyen önkényes eljárás egyenesen súlyos károkat okozna, különösen az unió szegényebb tagállamaiban.

A kötelező adóemelés növelné az újabb tagállamok inflációját, ezáltal távolítaná őket az euróövezeti belépéstől, ami pedig a csatlakozási szerződésükben vállalt kötelezettségük. Közvetve is a hirdetett céllal ellentétes hatású a brüsszeli bizottság javaslata, hiszen miközben az italozás visszaszorítását használja ürügyként, valójában az alacsony fizetések miatt növeli a feketegazdaság, a bűnözés és az italpancsolás arányát. Az igazi népegészségügyi veszélyt éppen a brüsszeli bizottság adóemelése okozná - mondtat Becsey.

A képviselő azt állította, hogy a sör és a tömény termékek, valamint az alkoholszármazékok minimáladójának emelése a bornál is hasonló szabályozást készít elő. Ez ősi európai termelési kultúrát sújt - tette hozzá.

Becsey egyúttal reményét fejezte ki, hogy magyar szocialista képviselőtársai megváltoztatják mostani álláspontjukat, amíg az Európai Parlament újratárgyalja a Kovács-javaslatot az alkoholtermékek minimális adószintjének kötelező bevezetéséről az unióban.