Magasak a bérek Nagyszombat térségében

Vágólapra másolva!
A Pozsony környéki bérek növekedését jóval meghaladóan nőnek a bérek Nyugat-Szlovákiában, elsősorban Nagyszombat (Trnava) térségében. Míg Pozsony környékén, az idei első negyedévben csak 3,3 százalékkal haladták meg a bérek az egy évvel korábbi szintet, Nagyszombat környékén 4-6,2 százalékkal emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Helyi fejlesztési szakértők szerint Nagyszombat térségében a bérek növekedése azért számottevő, mert a gyorsan fejlődő ipar - elsősorban a külföldi beruházások révén - magasabb fizetésekért csábít jó munkaerőt a környék üzemeibe. Egy másik tényező, hogy a külföldi tulajdonú cégekben növekvő számban dolgoznak jól fizetett külföldi vezetők, akik nyugati színvonalú bérükkel jelentősen javítják a térség átlagbérszintjét.

Pozsony és környéke bérelőnye ezzel együtt is nagy: a havi 14 ezer-18 ezer koronás (410-530 euró) havi átlagbér mintegy harmadával magasabb más szlovák térségek átlagbér-színvonalánál. Az első negyedben ugyanakkor - jelezve az általános szlovákiai fejlődést és térségi felzárkózást - a nyolc szlovákiai régióból hétben gyorsabban nőttek a bérek, mint a fővárosban és környékén.

A nagy nyugati cégek közül Nagyszombat a központja a japán Sonynak, az autógyártásban a PSA Peugeot Citroen üzeme van Nagyszombaton, a Samsung nagyszombati LCD-gyártó üzemében jövőre indul a termelés.

Szlovákiában a logisztika, a média és a kis ipari cégek vonzzák leginkább a befektetőket. Az elmúlt közel másfél évtizedben a legnagyobb befektető Hollandia volt, 91,3 milliárd koronával.