Csökkentek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak az idén, szeptemberben az előző havinál 0,3 százalékkal, a 2006 szeptemberinél pedig 2,7 százalékkal voltak alacsonyabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árai 2007. szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal, a 2006. szeptemberivel összehasonlítva pedig 3,1 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbiaknál 7,2 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Egy hónappal korábban, augusztusban az ipari termelői árak az előző havinál 1,1 százalékkal voltak magasabbak, a 2006. augusztusi szinthez képest viszont 2,3 százalékkal csökkentek.

Az ipar belföldi értékesítési árai egy hónap alatt 0,5, éves összehasonlításban 3,5 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés termelői árai júliushoz viszonyítva 1,6 százalékkal nőttek, az egy évvel korábbiaknál viszont 6,8 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Tavaly szeptemberben az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal, 2005 szeptemberéhez képest 9 százalékkal nőttek.

A KSH jelentése szerint a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 0,7 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.

A belföldi értékesítésben a legnagyobb súlyt képviselő élelmiszeripari ágazatban folytatódott a már az előző hónapban is észlelt jelentős áremelkedés, amelynek havi üteme 1,7 százalék volt.