Az Allianz vezeti a biztosítási piacot

Vágólapra másolva!
A legnagyobb díjbevételt az Allianz, míg a legnagyobb növekedést az Aviva biztosító ért el az idei első kilenc hónapban, az első hat helyezett sorrendje nem változott - az adatokat a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tette közzé a honlapján.
Vágólapra másolva!

A biztosítók összesített díjbevétele szeptember utolsó napjáig 680 milliárd forintot tett ki, ez 8,26 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A legnagyobb díjbevételt (144 milliárd) továbbra is az Allianz érte el, második a Generali-Providencia (96 milliárd), míg harmadik helyen az ING Biztosító áll 90 milliárd forintos díjbevétellel. A kárráfordítások sorrendje: Allianz (71 milliárd), ING (60 milliárd), Generali-Providencia (49 milliárd), OTP Garancia (39 milliárd).

A díjbevétel terén az első hat helyezett sorrendje az elmúlt egy évben változatlan. Negyedik az OTP Garancia, ötödik az Aegon, míg hatodik az Uniqa. Az Aviva 36 milliárdos díjbevétele 59 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedésben második a D.A.S. 41 százalékkal, bár így is csak 749 milliós díjbevételre tett szert. Az AXA 40 százalékos növekedéssel 16 milliárd forint díjbevételt ér el az első három negyedévben.

Két számjegyű piaci részesedéssel az első három legnagyobb díjbevételű biztosító bír, az Allianz 21, a Generali Providencia 14, míg az ING 13 százalékon áll.

A 355 milliárdos életbiztosítási piacon a maga 90 milliárd forintos díjbevételével az ING vezet. Második az OTP Garancia 39, harmadik pedig az Aviva 36 milliárd forinttal. Az összesített díjbevétel 44 százaléka egyszeri díjas életbiztosításokból származik.

A nem életbiztosítások 325 milliárd forintos díjbevételéből a legnagyobb tétel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) 102 milliárddal. A második helyen állnak a casco biztosítások 76 milliárd, míg harmadikon a tűz- és elemi kockázatokra szóló biztosítások 59 milliárd forinttal.

A kgfb-piacot továbbra is az Allianz vezeti, 40 milliárdos díjbevétel mellett 24 milliárdos kárráfordítással. Második a Generali-Providencia 13 milliárdos díjbevétellel és 7,7 milliárdos kárráfordítással. Harmadik az Uniqa 9,5 milliárd forintos díjbevétellel és 8 milliárdos kárráfordítással.