Fehér holló a magyaroknál a pénzügyi befektetés

Vágólapra másolva!
Magyarországon a lakosság 75 százalékának nincs pénzügyi megtakarítása, 11 százalék bankbetétbe, 10 százalék életbiztosításba fektet, a részvényekbe illetve részvényalapokba 1-1 százalék - mondta Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója pénteken, a most elkészült nemzetközi Befektetési Barométer eredményeit ismertetve. 
Vágólapra másolva!

A The Wall Street Journal Europe megbízásából készült, 14 ország 10 ezer lakosára kiterjedő, a másodlagos jelzálogpiaci válság előtt készült felmérés szerint Európában a megtakarításokkal rendelkezők inkább az alacsony kockázattal és mérsékeltebb hozammal járó befektetési stratégiát választják, míg az USA-ban a kockázatosabb és magasabb hozammal kecsegtetőt.

A rövid és hosszú lejáratú bankbetétbe fektetők aránya Nyugat-Európában 43 százalék, Magyarországon 11 százalék, Csehországban 27 százalék - jelezte Kozák Ákos, hozzátéve, hogy bár az USA-ban is 53 százalékos arányt mértek, de ott a részvény típusú befektetések sokkal népszerűbbek. Az amerikaiak 42 százaléka részvénybe, 37 százaléka részvényalapba fektet, míg ez az arány Nyugat-Európában 11 illetve 9 százalék, Magyarországon pedig 1-1 százalék. (A megkérdezettek nyilvánvalóan többféle megtakarítást is említhettek, ezért az összesítés 100 százaléknál többet ad ki.)

Az életbiztosításba, illetve nyugdíjalapokba való befektetés is jóval elterjedtebb az USA-ban, mint Európában: a tengerentúlon a megtakarítók 47 százalékának van életbiztosítása és 38 százaléka rendelkezik nyugdíjalappal, Nyugat-Európában 25 illetve 14 százalékos az arány, Magyarországon 10 illetve 5 százalék. (A magyarországi felmérésben résztvevők vajon tudták-e, hogy magán-nyugdíjpénztári, illetve önkéntes nyugdíjpénztári tagságuk egyben megtakarítást is jelent, hiszen 2,2 millió magán-nyugdíjpénztári, illetve 1,3 millió önkéntes nyugdíjpénztári tagot regisztrálnak.)

A felmérés szerint a magyarországi háztatások 75 százalékának nincs megtakarítása, 18 százalékának 5 ezer eurónál kevesebb, tehát 1,25 millió forintnál nagyobb megtakarítással csak a háztartások 7 százaléka rendelkezik. Közép-Európában némileg kedvezőbb helyzetet mért a GfK csoport: a háztartások 66 százalékának nincs megtakarítása, 28 százalékuk 5 ezer eurónál kevesebbel rendelkezik, 6 százaléka ennél többel. A nyugat-európai arányok: a háztartások 40 százalékának nincs megtakarítása, 42 százaléka 25 ezer eurónál kevesebb pénzügyi vagyonnal bír, 18 százaléka 25 ezer eurónál többet tudhat magáénak.

Arra a kérdésre, hogy milyen típusú befektetést preferálnának a megkérdezettek, ha 7 millió forinthoz jutnának, Magyarországon a bankbetét vezeti a listát 20 százalékkal, de az egyéb befektetésre is 20 százaléknyi szavazat érkezett. Kötvényeket 8 százalék venne, részvényeket és életbiztosítást pedig 7-7 százalék. Hasonló arányok alakultak ki a nyugat-európai felmérésben is, míg az amerikaiak 21 százaléka részvényalapba, 16 százaléka részvénybe fektetne, bankbetétbe csak 14 százalékuk.