Robert Fico szlovák kormányfő egy hete jelezte, hadat üzen a magántársaságként működő betegbiztosítóknak, mert megengedhetetlen, hogy a biztosítottak pénzének egy részéből a magánbiztosítók hasznot képezzenek. A tervezet részleteit pénteken ismertette a szaktárca vezetője, Ivan Valentovic.

A miniszter elmondta: azok, akik után az állam fizeti az egészségügyi járulékot, a következő év első napján életbe lépő rend szerint kötelezően az állami egészségbiztosító ügyfelei lesznek. (Szlovákiában jelenleg két ilyen közhasznú biztosító működik, ezeket addig összevonják.) A négy magánbiztosító az eddig haszonként elkönyvelt és szabadon felhasználható pénzt a jövőben köteles lesz visszaforgatni az egészségügybe. A kormány vélelme szerint ugyanis ez a haszon ma az egészségügytől idegen területre áramlik.

Hasonló, haszonkorlátozó intézkedésekre számíthatnak a gyógyszergyárak és a gyógyszerimportőrök is. A szaktárca rövidesen tárgyalni kezd velük annak érdekében, hogy április 1-jétől legalább öt százalékkal csökkentsék áraikat, mert a kormány szerint megengedhetetlen, hogy a jelenlegi feltételek mellett a gyógyszerforgalmazók évi egymilliárd korona "megtakarítást" zsebeljenek be.

Valentovic megerősítette, hogy a tervek szerint 6-6,5 ezer kórházi ágyat készülnek megszüntetni, de mivel erről az érintett területekkel még nem fejeződtek be a tárgyalások, egyelőre nem tudott végérvényeset mondani.

Amennyiben - a máris zavarosnak minősített - tervezetet megvalósítják, az azt jelenti, hogy a kormány 3,3 millió biztosítottra kényszeríti rá az állami akaratot, márpedig ez ellenkezik eredeti programjával, amelyben minden egészségbiztosító számára azonos jogszabályi környezetet ígért - mutatott rá a magánbiztosítók társulásának elnöke, Eduard Kovác.