Tízszeres különbség a telekárakban

2007.02.13. 15:59

A régió fővárosaiban folyamatosan emelkednek az építési telkek árai, Budapest 30 százalékkal megelőzi Bukarestet. Magyarországon az elhelyezkedéstől függően nagyok a különbségek.

A budapesti belső zöldövezetben 1200, míg a bukarestiben 800 eurónál kezdődnek az építési telkek négyzetméterárai - derül ki a Neocity Group ingatlanpiaci gyorsjelentéséből.

A jelentés megállapítja, hogy a román fővárosban az EU-csatlakozás nagyot lendített az ingatlanárakon. Ma már 800 és 1000 euró közötti négyzetméteráron lehet építési telkeket vásárolni a város magasabb státusú övezeteiben.

A magyar főváros még drágább, itt 1200 eurós négyzetméteráraktól indulnak a telkek. Budán továbbra is erősödik a kereslet a magasabb kategóriájú ingatlanok építésére alkalmas telkek iránt. Mind Bel-Budán, mind pedig a zöldövezeti területeken keresettek azok a telkek, ahol egy-, illetve kétlakásos családi házakat lehet építeni.

A Neocity Hungary az Üröm határában lévő Natura Villaparkban 900 és 1000 négyzetméter alapterületű telkeket kínál 31 ezer forint négyzetméterártól. (Az agglomerációban tehát tizedébe kerülnek a telkek, mint a főváros keresett zöldövezeti részein.) Néhány hónap alatt a telkek több mint 30 százaléka már elkelt.

A Neocity Hungary Kft. az izraeli Neocity és Arlon cégcsoport magyarországi közös társasága. Az utóbbi években mindkét csoport több közép-kelet-európai (Prága, Bukarest, Budapest) ingatlanfejlesztést valósított meg. (A Neocity Group mögött a legnagyobb izraeli bank, a Bank Hapoalim áll.)

A Neocity Hungary Kft. Magyarországon Natura márkanév alatt jelenleg három projektet fejleszt: a Pestszentlőrinc kertvárosában található Natura Reviczky Ligetet, a csillaghegyi ForestHill Naturát és az ürömi Natura Villaparkot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK