Közel 30 éves csúcson az arany ára

Vágólapra másolva!
Minden idők legmagasabb ára alakult ki az aranypiacon, az unciánként (valamivel több, mint 28 gramm) 855,1 dolláros ár (közel 148 ezer forint) elérésében nagy szerepe volt a gyenge dollárnak, az emelkedő olajárnak és a geopolitikai félelmeknek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben 30 százalékkal emelkedett az arany ára, így mostanra 1 gramm a sárga nemesfémből jócskán meghaladja az 5200 forintot. Eközben az olaj ára is emelkedett, az amerikai nyersolaj hordónkénti ára csaknem 2,5 dollárral 98,40 dollárra emelkedett, míg a londoni Brent ára 96,49 dollárra kúszott föl.

Az arany a dollár gyengélkedésével vált nagyon vonzóvá a devizába befektetők számára, mivel a bizonytalan és olaj által vezérelt infláció idején igen jól tartja értékét. Egyébként más fémek árai is emelkedtek, így például a platinum is rekorddrága jelenleg. A dollár gyengélkedése mellett a hitelválság is az arany felé terelte a befektetőket, amelynek a magas olajár egyáltalán nem árt - idézte a BNP Paribas szakértőjét a BBC. A dollár újra erősödését az sem szolgálja, hogy az Egyesült Államok feldolgozóiparának teljesítménye csökkent decemberben a megelőző hónaphoz viszonyítva.

A geopolitikai kockázatok erősebben jelentkeznek az utóbbi időben Pakisztánban az ellenzéki Benazir Bhutto erőszakos halála, a nagy olajexportáló Nigériában tapasztalható erőszak és a kenyai válsághelyzet miatt.