Betiltotta Norbi Update-könyvét a GVH

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megtiltotta, hogy az olvasók számára elérhető legyen a "Norbi Update - Minden, amit a fogyásról tudok" című könyv minden olyan példánya, amelyen szerepel a "tudományosan alátámasztott" állítás, és 3,5 millió forint bírságot is kiszabott az ügy kapcsán.
Vágólapra másolva!

A GVH szerint a fogyasztók megtévesztésére alkalmas a Norbi Update Worldwide Zrt. által kiadott, Norbi Update - Minden, amit a fogyásról tudok című könyv borítójának elő- és hátsó lapján, illetőleg 1. oldalán egyaránt szereplő, "tudományosan alátámasztott" közlés is.

Ez az "Update" rendszer egészéről fogalmazza meg azt az állítást, hogy az tudományosan alátámasztott (a kötet 1. oldala egyértelműen azt tartalmazza, hogy "tudományosan alátámasztott ... a teljes Norbi Update-módszer").

A versenyhatóság álláspontja szerint az "Update" rendszer esetében jelenleg tudományos alátámasztottságról nem lehet beszélni. A tudományos alátámasztottság hiányát igazolják a beszerzett szakvélemények is.

A GVH-nak az az álláspontja, hogy a fogyasztók nem tesznek különbséget a "tudományosan alátámasztott" és a "tudományosan bizonyított" kifejezések között, mindkettő ugyanazt közvetíti számukra, azt, hogy az adott kérdésben tudományos vizsgálatok történtek és zárultak le, nagy tömegű bizonyító értékű adatok állnak rendelkezésre, s a tudomány oldaláról fennáll egyfajta szakmai elfogadottság. Ez a jelen esetben nem áll fenn.

Ezért a GVH a Development Service Consulting Kft.-t (korábban: Norbi.hu Kft.) kétmillió forintra, a Norbi Update Worldwide Zrt.-t pedig egymillió forintra bírságolta, mivel a táraságok a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsítottak. A határozat ellen az elmarasztaltak bírósági úton kívánnak fellebbezést benyújtani.

A Development Service Consulting Kft. (korábban: Norbi.hu Kft.) vállalkozás az Update életmódrendszer részét képező ételízesítőkkel és leveskockákkal kapcsolatban, a másik társaság pedig az általa kiadott Norbi Update - Minden, amit a fogyásról tudok című könyvben az életmódrendszerrel összefüggésben tanúsított a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást.

A kiszabott bírságon túl a GVH a határozat kézhezvételétől számított 60 nap elteltével a jogsértő magatartástól eltiltotta a Development Service Consulting Kft.-t. Ez azt jelenti, hogy ettől az időponttól a fogyasztók számára nem lehet elérhető a Norbi Update - Minden, amit a fogyásról tudok című könyv olyan példánya, amelyen szerepel a "tudományosan alátámasztott" állítás.

Schobert Norbert, a Norbi Update Worldwide Zrt. vezérigazgatója az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kijelenti: tudomásul veszi a Gazdasági Versenyhivatal állásfoglalását, bár a döntéssel nem ért egyet. A határozat ellen bírósági úton kívánnak fellebbezést benyújtani.

Schobert Norbert állítja: a Minden, amit a fogyásról tudok című könyvét szaktekintélyek lektorálták, az eredményeket a gyakorlat igazolja. A könyvben leírtak megfelelnek a jelenlegi dietetikai és az egészséges táplálkozás már rég alátámasztott elveinek. Az ízfokozókról tett kijelentései az e-szamok.hu oldal és az életmóddal foglalkozó nemzetközi sajtó véleményét tolmácsolják.

Schobert Norbert közleményében megjegyezte: nem érti a feljelentő versenytárs és a közreműködő szakértők szándékát. Hozzáteszi, bízik abban, hogy a szakmai vélemények eltérése és a verseny nem fogja hátrányosan befolyásolni a magyarországi egészségfejlesztést.