Növekszik az infláció az eurozónában

Vágólapra másolva!
Az euróövezeti feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója januárra 52,8 pontra javult a decemberi 52,6 pontról. Januárban majdnem minden részmutató gyorsuló teljesítménynövekedést jelzett az előző hónaphoz képest, csak az új megrendeléseké stagnált. A termelés növekedését a bekerülési és a termelői árak gyorsuló inflációja kísérte.
Vágólapra másolva!

A beszerzőmenedzser-mutató jobb a vártnál, és megerősíti azokat a várakozásokat, hogy az Európai Központi Bank (EKB) ezentúl sem csökkentheti az alapkamatot. Szeptember óta a tizenkét havi infláció a 2 százalékos inflációs cél fölött van az euróövezetben - januárban 3,2 százalékra emelkedett, ez a leggyorsabb ütemű növekedés 1997 óta. Így az EKB nem követheti az amerikai Fed példáját, amely az utóbbi hetekben rendkívüli méretű enyhítésekkel sietett az amerikai gazdaság segítségére. Az EKB legutóbb tavaly június elején emelte alapkamatát negyed százalékponttal 4,00 százalékra.

2007-ben az euróövezetben a GDP-növekedést továbbra is főleg a belső beruházási kereslet táplálta, így az inflációt is ez, és az energiaárak emelkedése gyorsította tavaly. A lakossági fogyasztás ugyan az euróövezeti GDP-nek több mint a felét teszi ki, de a változása nem befolyásolja a gazdasági növekedést az euróövezetben. Az euróövezeti GDP-növekedést továbbra is a keresleti oldal közel negyedét kitevő beruházások vezérlik, amelyet a továbbra is a rekordszintű hitelellátásból fedeznek.