Biztosításokra is adható hozamgarancia

Vágólapra másolva!
A befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosításokra tőke- illetve hozamgaranciát vállalhatnak a biztosítók várhatóan ez év második felétől - egyebek mellett ezt tartalmazza a pénzügyminiszter által a parlament elé terjesztett törvényjavaslat.
Vágólapra másolva!

A befektetési piacon egyre népszerűbbek a tőke- illetve hozamgarantált befektetési alapok. Legtöbb biztosító kínál olyan unit linked életbiztosítást, amely valójában egy befektetési alap, választható portfólióval. Bár a törvényjavaslat indoklása nem említi, de ezek válhatnak a módosítással tőke- és hozamgarantálttá.

A javaslat szerint a biztosítási törvény úgy módosul, hogy a tőke- illetve hozamgarancia akkor vállalható, ha azt a biztosító megfelelő biztosítékkal garantálja. Amennyiben a biztosító hozamgaranciát vállal, abba beleértendő a tőke megóvásának a garanciája is.

A megfelelő biztosítékokat 7 pontba foglalja a módosító javaslat. Ezek közé tartozik, hogy a biztosítékot csak hitelintézet, biztosító, vagy pedig viszontbiztosító nyújthatja, az ilyen kötelezettségvállalást pedig írásba kell foglalni. A biztosító - kifizetéskor - közvetlenül a biztosítéknyújtóhoz fordulhat, aki az adott szerződésekre vállalt kötelezettséget nem mondhatja fel. Feltétel még, hogy a biztosítéknak a tőke- és hozamgarancia teljes összegére ki kell terjednie.