Az Állami Nyomda 401 forint osztalékot ad

Vágólapra másolva!
Az Állami Nyomda igazgatósága az "A" sorozatú törzsrészvényekre 401 forint osztalékot javasol kifizetni a 2007. évi nyereségből - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden. Tavaly részvényenként 501 forint osztalékot fizetett a cég.
Vágólapra másolva!

A korábbi évekhez képest alacsonyabb osztalék kifizetésével az igazgatóság a további növekedést, a jövőbeni akvizíciók lehetséges finanszírozási feltételét kívánja megteremteni a cég közleménye szerint. Az előterjesztés szerint az osztalék kifizetése május 21-én kezdődik.

A "B" sorozatú osztalékelsőbbségi részvényekre 430 forintos, a "C" sorozatú osztalékelsőbbségi részvényekre pedig 440 forintos osztalék szerepel a javaslatban. A "B" és "C" sorozatú részvényekre összesen 3,14 millió forint, a törzsrészvényekre összesen 593,3 millió forint osztalék jut. Az április 28-án tartandó közgyűlés elé terjesztett javaslatok között szerepel a "B" és "C" sorozatú dolgozói részvények "A" sorozatú törzsrészvényekké alakítása és tőzsdei bevezetése, valamint a részvények névértékének csökkentése a jelenlegi 980 forintról 98 forintra. A dolgozói részvények átalakításával közel 6 százalékkal több Állami Nyomda részvény kerül tőzsdei forgalomba.

A napirenden szerepel a részvényopciós program irányelveinek elfogadása is. A menedzsment ösztönző program javaslatában 2011-ig 80 ezer darab részvény kerülne kiosztásra az igazgatóság által meghatározott vezetőknek abban az esetben, ha a részvényárfolyam tartósan eléri a 18 000, a 21 000, illetve a 25 000 forintos szintet.

Az Állami Nyomda nem konszolidált, magyar számviteli szabályok szerinti adózott eredménye 2007-ben 1,083 milliárd forint volt, 15 százalékkal magasabb, mint az előző évben. A társaság nettó árbevétele tavaly 10 százalékkal csökkent, 10,833 milliárd forintot tett ki. Az igazgatóság a nyereség felét javasolja a további növekedés finanszírozására fordítani.