Nőhetnek a mobiltarifák az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az előfizetői díjterhek elvárt csökkenése helyett azok növekedését vizionálják első reakcióikban az európai mobilszolgáltatók Brüsszel legújabb terveire - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A távközlésért felelős biztos ezúttal az összekapcsolási díjakat rendszabályozná. Viviane Reding tervei szerint az uniós mobiloperátorok három év múlva már nem számolhatnak fel többet az egymás hálózatába irányuló hívások végződtetéséért, mint amennyit a vezetékes szolgáltatók kérnek most ugyanezért.

Az öszszekapcsolási díjakra 2011-ig kilátásba helyezett percenként egy-másfél eurócent a jelenlegi átlaghoz képest 70 százalékos csökkentést jelentene. A piacra lépés ideje, a hálózat kiépítettsége és az előfizetői szám egyaránt befolyásolja egy-egy adott szolgáltató érintettségét a kapcsolási díjban bekövetkező változásban.

Az intézkedés a szolgáltatóknak egyfelől bevételkiesést, másfelől kiadáscsökkentést jelent, az egyes cégeket azonban eltérő mértékben érintheti. Egyes operátorok már jelezték is: bevételeik csökkenését más tételekből kell majd pótolniuk, így az ügyfelek számára ez drágábbá fogja tenni a mobilozást. Elsősorban a helyi viszonyokat kell figyelembe venni Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke szerint, különben a lépésnek a piac előfizetői láthatják a kárát.

A szolgáltatók tehát bevételkieséseiket a fogyasztókra hárítanák. Ezt azért tehetik meg könnyen, mert a mobilszolgáltatók piacára a hálózat kiépítése miatt magas a fix költség, így a piacra nehéz szolgáltatóként belépni, ez pedig csökkenti a versenyt. A már piacon lévő szolgáltatók így könnyebben tudják a fogyasztókra terhelni bevételkieséseiket, mert a mobilozók nem (vagy csak kis mértékben) tudnak más szolgáltatót választani. Ráadásul a telefonálás iránti kereslet, pedig rugalmatlan (azaz kevésbé érzékeny az árra).

Magyarországon 2004 óta 50 százalékkal csökkent az "összekapcsolás ára", 2006-tól pedig - az unióban másodikként - már saját költségmodellt működtetünk a végződtetési tarifára, amelynek jelenlegi 20 forintos szintje alatta van az uniós átlagnak. Jövőre megszűnik az aszimmetria is, vagyis egységes lesz mindhárom magyarországi szolgáltató öszszekapcsolási díja, amely január elsejétől percenként 16,80 forintra mérséklődik. Szakértők úgy vélik, ha nem is a Brüsszel által elvárt drasztikus módon, de a végződtetési díjakban a következő időszakban évi 10 százalékos csökkenéssel számolhatnak a hazai operátorok - írja a Világgazdaság.