A kutyának sem kell az üres gázpalack

Vágólapra másolva!
A MÉH-ben vagy illegális hulladékgyűjtőkben végzik az üres PB-gázpalackok, miután a törvény szerint a forgalmazók nem kötelesek átvenni. A vidéki cseretelepek egy részén ugyan hébe-hóba átvesznek néhány palackot, de csak jelképes ezer, illetve kétezer forintért. A 15 ezer forintos árat, amibe egy új palack kerül, senki sem fizeti meg. Ha valaki legalább ötezer forintot szeretne visszakapni, akkor hirdetést kell feladnia, és türelmesen várni a vevőre.
Vágólapra másolva!

Miután a napokban bejelentették az újabb gázáremelést, több tízezren próbálnak megszabadulni a PB-palackoktól. A fogyasztók jó része elektromos vagy fatüzelésű rendszerrel szeretné megoldani a jövőben a tűzhelyek fűtését, így nincs szüksége tovább a palackra. Csak az jár jól, aki hirdetésben értékesíti a felesleges palackját, különben a nyakán marad, és még pénzt sem kap érte. Az [origo] megpróbált utánajárni, mégis hova érdemes vinni az üres palackokat.

A MÉH-ek többsége egyből elutasította a PB-palackok átvételét, azzal az indoklással, hogy veszélyesek a környezetre, és nem tudják őket hol tárolni. Nincsenek ilyesmire felkészülve, és különben is komoly büntetésre számíthatnak, ha átveszik - mondta az [origo]-nak Horkai Péter egy fémátvevő telep vezetője.

Ahol mégis átvennék, ott 260 forintot fizetnek egy kiló után, ennyi ugyanis az alumínium átvételi ára. Egy palack üresen mindösze 7-8 kilogrammot nyom. Persze ezeken a helyeken is csak korlátozott számban, és szigorúan üresen veszik át a palackot.

A tárolásra hivatkoztak az általunk megkérdezett cseretelepek is. Nógrádiné Tóth Annamária, az egyik Pest megyei telep munkatársa az [origo]-nak elmondta, csak akkor vesznek át üres palackot, ha egy helybélitől kapnak rá megrendelést. Mindössze kétezer forintot adnak érte, pedig egy új palack ára 15 ezer forint. Amióta rendelet szabályozza a tárolás szabályait, nincs rá lehetőségük.

Ez sajnos nem sörösüveg, nincs rajta betét, mindenkinek a saját tulajdona a palackja, mivel megvásárolta a forgalmazótól. Pénzt csak akkor kaphat érte, ha eladja - magyarázta Nógrádiné. Így inkább azt javasolja, aki teheti, rakja el a pincébe vagy a padlásra, hátha jó lesz még valamire. De ha hoz magával egy vevőt, akkor átveszik - tette hozzá.

A szerelő nem ajánlja az otthoni tárolást

Harmat Ferenc gázszerelő szerint nem szabad üres palackot hosszú távon otthon tartani. Az idősek többsége nem is használja ki teljesen a palackban lévő gázt, és úgy teszi el, ez pedig robbanáshoz is vezethet. Véletlenül rápakolhatunk vagy hőhatásnak tesszük ki, és az sem tesz jót a palacknak - magyarázta a szakember. Még a forgalmazó által kiadott útmutatóban is benne van, hogy az üres palackot minél előbb vissza kell vinni a cseretelepre.

A Mol-kutak többségén azt ajánlják, ajándékozzuk vidéki rokonoknak. Csakhogy már vidéken sincs a palackokra szükség - magyarázta Balogh János, aki évekig disznókat vágott, és ahhoz használta a palackokat. Így a legtöbben végül illegális hulladéklerakóban válnak meg tőle.

A fogyasztóvédelem sem tud az ügyben tenni semmit, mert a törvény szabályozza, hogy nem kell visszaváltani, és erre fel is hívják a figyelmet a palackok eladásakor - mondta Klíma Katinka, a Nemzeti Fogyasztóvédelemi Hatóság szóvivője. Így hiába tenne bárki is panaszt, nem tudnak vele mit kezdeni.

Forrás: MTI

Csak cserélni lehet a palackot a gázcseretelepen

Veszélyes hulladéknak minősül az üres palack, mert robbanásveszélyes, így nem szabad se kidobni, se illegális hulladéklerakóban elhelyezni - közölték érdeklődésünkre a Környezetvédelmi Minisztérium sajtóosztályán.

Molnár Károly, az egyik környezetvédő civil szervezet vezetője felháborítónak nevezte, hogy csak az eladás fontos a forgalmazóknak, a környezetvédelem már nem. Az emberek többsége pedig kidobja a palackokat, és ez ellen csak törvényi szabályozással lehet tenni. Molnár Károly az [origo]-nak hangsúlyozta, csak visszaválthatósággal lehetne a helyzeten változtatni.

A Gazdasági Minisztérium egy 1994/2003-as rendeletben szabályozza a gázpalackok eladását és forgalmazását. A törvény azonban nem tiltja, hogy a forgalmazók visszavegyék az üres palackokat, csak az elmúlt évek gyakorlata miatt alakult ez ki - tudtuk meg a tárca sajtóosztályán.