Komoly gondban a brit jegybankárok

Vágólapra másolva!
Nehéz helyzetben vannak a jelenleg 5 százalékos irányadó kamatszintről döntő brit jegybankárok, az infláció ugyanis kamatemelést indokolna, de az tovább rontaná a többéves mélyponton lévő gazdaság teljesítményét.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben - az előző három hónapos periódushoz képest - 0,2 százalékkal bővült az Egyesült Királyság gazdasága, éves szinten pedig 1,6 százalékos volt a tempó - derül ki a brit statisztikai hivatal pénteken publikált adataiból. Mindkét adat lassulást jelent, az első negyedévben ugyanis még 0,3, illetve 2,4 százalékos volt a bővülés, ráadásul hasonlóan gyenge adatokra három éve nem volt példa.

Az áprilistól június végéig tartó időszakban az építőipar volt az egyik leggyengébb szereplő, ami elsősorban az elmaradt lakásépítésekkel magyarázható. Az üzleti és pénzügyi szolgáltatások teljesítménye a hitelpiaci válság miatt 2002 első negyede óta nem csökkent a mostanihoz hasonló mértékben, a teljes szolgáltatói szektor pedig legutóbb 1992 utolsó negyedévében volt a hasonlóan rossz helyzetben, amikor a brit gazdaság recesszióban volt.

A brit pénzügyminiszter, Alistair Darling márciusban közölt előrejelzésében azt jósolta, hogy az idén várható 1,75-2,25 százalék után jövőre 2,25-2,75 százalékkal növekedhet a gazdaság, szemben a korábbi prognózissal, amely 2-2,5, illetve 2,5-3 százalékos dinamikát valószínűsített.

A szigorúságáról híres, Mervyn King vezette brit központi bank (Bank of England) jegybankárainak komoly fejtörést okoz a kialakult helyzet: az egy évre visszatekintő infláció ugyanis a célul kitűzött 2 százalékkal szemben a 4 százalék közeli szint körül jár, ami kamatemelést indokolna, ám egy ilyen lépés megszorongatná a kevesebb hitelfelvétel miatt amúgy is gyengülő lakáspiacot, s tovább rontaná a lakossági fogyasztás általános kilátásait is, pedig az a legnagyobb tétel a GDP alakulásában keresleti oldalról.

A Bank of England illetékes testülete egyébként utoljára áprilisban nyúlt a kamathoz, akkor még tovább 25 bázisponttal 5 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat.