Dúl az almaháború Szabolcsban

Vágólapra másolva!
Blokád alá veszik a két legnagyobb szabolcsi almafeldolgozó céget hétfőtől a termelők az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt. A termesztők addig nem szállítanak almát az Agrana Magyarország Kft. vásárosnaményi feldolgozóüzemébe a kisvárdai-anarcsi telephelyre és a nyírmadai Rauch Hungáriához sem, amíg el nem érik a kilónkénti harminc forintos felvásárlási árat, a jelenlegi húsz helyett.
Vágólapra másolva!

Marczner Károlyné több, mint 26 éve 10 hektáron termel úgynevezett ipari almát, amiből gyümölcslevet készítenek a nagy feldolgozók - magyarázta az [origo]-nak. A családja segítségével februártól- augusztus végéig gondozzák a gyümölcsöst napi 10-12 órában a Szabolcs megyei Kisvárdán. A 12 fős Marczner család megélhetését biztosító gyümölcsös kivágás mellett döntenek a tulajdonosok, ha nem emelik meg az idei felvásárlói árat - mondta az [origo]-nak az elkeseredett termelő.

Marcznerné szerint nemhogy a permetezést nem fedezi a 20 forintos felvásárlói ár, de a napszám sem térül meg. A kisvárdaiak szerint évek óta kilátástalan az almatermesztők helyzete, a nagy feldolgozók minden évben "zsonglőrködnek" az árakkal és a végén alig marad valami a termelő zsebében.

A tervek szerint hétfőn hajnal öt órakor a vásárosnaményi Agrána Gyümölcsfeldolgozó Kft-hez és a nyírmadai Rauch Hungária feldolgozóhoz vezető utat zárják majd le a szabolcsi almatermesztők, akik egyetlen teherautónyi gyümölcsöt sem engednek be az üzem területére. Budai Gyula a Magosz igazgatója közölte, hogy másfél hónapja tárgyalnak az agrártárcával. Úgy tűnik hiába, mert, a tárgyalások zsákutcába jutottak. A vita a feldolgozók és a gazdák között abban áll, hogy a feldolgozók a tavalyi veszteségeiket úgy próbálják kompenzálni, hogy a tavalyi magas árak okozta többletköltségeiket a termelőkre akarják áthárítani. Tavaly 60-65 forint volt az ipari alma felvásárlási ára.

A gazdák a demonstrációt szeptember 15-ig jelentették be a rendőrségen. A Magosz kéri a helyi almatermelőket, hogy a demonstráció ideje alatt ne szállítsanak almát a feldolgozó üzemekbe, ugyanis ezeket a szállítmányokat is feltartóztatják. Várhatóan ezt teszik majd a demonstráló gazdálkodók azokkal a lengyel kamionokkal is, amelyek tudomásuk szerint almát szállítanak a két feldolgozóüzembe.