Agrana-Juice Kft.: a lengyel alma ára meghatározó

Vágólapra másolva!
Az almasűrítmény árának kialakításában jelentős szerepe van a lengyel piacnak, mivel Lengyelországban sok alma terem, és nagy mennyiségű almasűrítmény készül. Így Magyarországon is ezekhez az árakhoz igazítják a feldolgozók a felvásárlási árakat - mondta Szigeti Zoltán, az Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Az ügyvezető mindössze ennyit reagált a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) Varsóban tárgyaló küldöttsége tagjának, Tilki Attila országgyűlési képviselőnek (Fidesz) arra a kijelentésére, hogy "úgy tűnik, kijátssza egymás ellen a magyar és a lengyel almatermelőket az Agrana, hogy minél nagyobb haszna eléréséhez leszoríthassa a felvásárlási árakat".

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet megegyezés a feldolgozóüzem és az almatermelők között, Szigeti Zoltán úgy válaszolt, ez már nem rajta múlik. Hozzátette: szeretné, ha mielőbb létrejönne az egyezség, ez a feldolgozóüzem érdeke is.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója ugyanakkor az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az almatermelők megbízottai szeretnének egyeztetni az Agrana tulajdonosaival - vagyis a tényleges döntéshozókkal - is. Ehhez segítséget kértek a budapesti osztrák nagykövetségtől, ahol csütörtökre ígértek választ.

A Magosz szövetségi igazgatója késő délutáni információja szerint elképzelhető, hogy a héten mégsem lesz miniszteri közreműködéssel egyeztetés a feldolgozók és az almatermelők között, mivel ehhez - idézte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter álláspontját Budai Gyula - az folyamatban lévő megbeszélések lezárása szükséges.