Jön az idei negyedik gázáremelés

Vágólapra másolva!
Közüzemben a lakosságnak 6,55 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak 9,4 százalékkal emelkedik a gáz ára október 1-jén - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) az MTI-vel szombaton. Az emelés egy átlagos, évente 1660 köbméteres fogyasztású háztartásnak havonta mintegy 1120 forintos többletkiadást jelent a minisztérium számítása szerint.
Vágólapra másolva!

A lakossági hatósági földgáz átlagára a nem támogatott kategóriában köbméterenként 131,3 forintra emelkedik, míg a támogatottaknál az első (a legalacsonyabb jövedelmű) kategóriában 91,2, a másodikban 98,5, a harmadikban 109,3, a negyedikben 116,8 forint lesz. Az emelkedés mind az öt kategóriában 8,07 forint köbméterenként.

Az október elsejétől életbe lépő gázáremelés a lakosságnál 6,5, a nem lakossági fogyasztóknak 9,4 százalékos lesz - írta szombat reggel a Népszabadság. A lap csütörtöki számában még 9,8 és 12 százalékos emelésről írt. A Magyar Közlönyben a hét végén teszik közzé az áremelés mértékét, amely idén már a negyedik lesz, a januári 5, az áprilisi 5,8 és a júliusi 9,9 százalékos drágulás után - e számok a lakossági gázárakra vonatkoznak.

Daróczi: a kormány mindent megtesz

A kormány mindent megtesz azért, hogy az energiaügyi miniszter ne emelje jobban a gáz árát, mint az feltétlenül szükséges - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő pénteki internetes sajtótájékoztatóján. A nem szabadpiaci, hanem közüzemi földgáz ára hatósági áras, és az árváltoztatásra az energiaügyekben illetékes miniszternek negyedévente van lehetősége. .

A törvény szerint az árrendelet hatályba lépése előtt legalább 30 nappal ki kell hirdetni az árat. A lakosság széles körét érintő kérdésről lévén szó, az energia árának alakulását a végső döntés előtt a kormány általában megtárgyalja.

Három gázáremelés már volt

Az idén háromszor volt gázáremelés. Legutóbb a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkedtek 2008. július 1-jén, a közüzemi nem lakossági végfelhasználói átlagár pedig 7,7 százalékkal nőtt. Akkor az áremelést elsősorban a kőolaj drágulásával indokolták.

Április elsejétől a lakosság számára 5,8, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 5,2 százalékkal emelkedett a földgáz végfogyasztói ára, bár akkor a Magyar Energia Hivatal 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek, és ezt a gazdasági tárca szakmailag nem kifogásolta.

Január elsejétől a lakossági földgázárak 5 százalékkal nőttek, míg a nem lakossági fogyasztóknak 4,3 százalékkal lett drágább. A földgáz, mint termék árképletében kilenc havi eltolódással szerepel a kőolaj világpiaci ára. Ennek alapján a második negyedévben még hordónként 82 dolláros olajár alapján számolt a közüzemi nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt. - közölte korábban a cég szóvivője. Akkor azt mondta: a harmadik negyedévben már 94 dollárral kalkulálnak.

30 milliárdos "tartozás"

Klaus G. Hammer, az E.ON Földgáz Trade Zrt. elnöke a napokban újságíróknak azt mondta, a fogyasztók még több mint 30 milliárd forinttal "tartoznak" a cégnek a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbség miatt felhalmozott veszteségből, amit a piac teljes megnyitásáig rendezni kell. A szombati Népszabadságban idézett szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy 10 százaléknál alacsonyabb áremelés esetén a tartozás is ismét emelkedhet és elérheti a 60 milliárd forintot.

A gáz árának szociális támogatásáról 2007 októberében hozott kormányrendelet szerint négy jövedelmi kategóriában különböző mértékben járulnak hozzá a földgáz árához. A rászorultság alapja a nyugdíjminimum, ami 2008. január elsejétől havi 28 460 forint.

A Gazpromnak nincs jelentős befolyása?

A Gazpromnak nincs jelentős befolyása a Magyarországon 2008-ban jelentősen megemelkedett földgázárra - állítja az orosz cég. Az MTI-hez és az [origo]-hoz egyaránt eljuttatott közleményében a Gazprom kifejti: a tavalyi 13 milliárd köbméter magyarországi felhasználás több mint felét, 7,5 milliárd köbmétert közvetlenül szállította a magyar határra.

A Gazpromtól vásárolt földgáz árazása meghatározott árképlet alapján történik. Jelenleg a még 1996-ban kötött és 2015-ben lejáró hosszútávú kereskedelmi megállapodás alapján állapítják meg "ship-or-pay", azaz "szállíts, vagy fizess" módon. Ez azt jelenti, hogy nem csak a vevőnek, hanem az eladó Gazpromnak is meg kell fizetnie a teljes árat, ha nem teljesíti a szükséges gázmennyiség szállítására vonatkozó kötelezettségeit.

Köbméterenként 48 centet fizetünk

Az árképletben a gáz árát egy nem részletezett összetételű olajtermék-kosárhoz kötik, ami havonta meghatározza a tényleges árat, így az árváltoztatásra egyoldalúan nincs lehetőség. A Gazprom magyarázata szerint a magyar import árképzés nem tartalmaz olyan különleges rendelkezést, ami az iparág által elfogadott árképzési mechanizmusoktól eltérne.

A Népszabadság egyébként azt írja, hogy Magyarország köbméterenként 0,48 dollárt fizet a Gazpromnak, a 2015-ig szóló szerződést 1996-ban kötötte a Horn-kormány.

Az Emfesz tartja a lakossági kedvezményt

Az Emfesz megtartja a szabadpiacra lépő lakossági ügyfeleinek az eddigi árkedvezmény mértékét a gáz árának esetleges emelkedése ellenére is - közölte az Emfesz az MTI-vel. A kedvezmény mértéke a lakossági ügyfeleknek akár egyhavi fogyasztás árának megfelelő megtakarítást jelenthet.

A cég évente három milliárd köbméter közép-ázsiai eredetű földgázt szállít Magyarországra, amellyel a teljes belföldi gázpiaci forgalom 20 százalékát biztosítja. A társaság a 2003-ban liberalizált magyar ipari gázpiac közel 250 kiemelt fontosságú gyárának, önkormányzati intézményének és távhőszolgáltató vállalatának 700 telephelyét látja el földgázzal.