Nincs kereslet a kukoricára

Vágólapra másolva!
A kukoricatörés kezdete előtt két héttel az összeomlás jeleit mutatja a termény piaca. A korábbi tonnánkénti 50 ezer forint feletti árak 20 ezer forinttal csökkentek. A kereskedőktől származó információk szerint a termelők a betakarítás kezdetén nem számíthatnak tonnánként nettó 25 ezer forintnál magasabb felvásárlási árra - tájékoztat a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a szeptember közepén kezdődő betakarítás során a korábbi prognózisoknál kevesebb, de még mindig mintegy nyolcmillió tonnás országos termésre számít. Azt nem tagadta, hogy a gyenge nemzetközi kereslet nem tesz jót az áraknak, ám szerinte a termelők még így sem panaszkodhatnak, hiszen a hektáronként 7-12 tonnás termés mellett a 180-200 ezer forintos ráfordításuk megtérül.

A várhatóan jelentősen csökkenő kukoricaárak miatt újraélednek a bioetanol-beruházások tervei. Zsemberi László, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke elmondta, hogy a magas kukoricaárak előtt még háromtucatnyi feldolgozó építését tervezték. Ezekről azonban sorra lemondtak a beruházók, ugyanis a megugró terményárak miatt még támogatás mellett sem lett volna kifizetődő a bioüzemanyag előállítása. Az elnök szerint ha tartósnak bizonyulhat ez az alacsony árszint, akkor néhányan biztos, hogy újragondolják a feldolgozó felépítését..

A DuPont-csoporthoz tartozó, vetőmag-előállítással foglalkozó cég, a Pioneer Hi-Bred hivatalosan is megnyitotta kedden új kutatóközpontját Hódmezővásárhelyen. Az új létesítmény a meglévő jánoshalmai nemesítőállomást váltja fel. Az 1,5-2 millió eurós beruházással elkészült kutatókomplexum fontos szerepet játszik majd a magyar mezőgazdaság szempontjából kiemelten fontos, úgynevezett kukoricavonalak nemesítésében - írja a Népszabadság.