Koreai kézre juthat a Wall Street óriása

Vágólapra másolva!
A negyedik legnagyobb amerikai értékpapírcég, a Lehman Brothers Holdings Inc. részvénye kétheti csúcsra jutott a tőzsdén, miután a Korea Development Bank (KDB) bejelentette: fontolgatja, hogy befektessen a New York-i brókerházba.
Vágólapra másolva!

A Lehman 1,44 dollárral drágult, és elérte a 15,16 dollárt a hír nyomán a New York-i tőzsdén. (A részvény járt a 15,93 dolláros magasságon is.) A Lehman papírja egyébként idén 80 százalékkal esett, mert ez a cég fektette az egyik legnagyobb összeget a kétes hírű jelzálogpapírokba, amelyek tavaly óta hatalmas válságot idéztek elő az amerikai és a globális hitelpiacon.

A Lehman volt eddig idén a legrosszabbul teljesítő tagja a 11 cégből álló Amex Securities Broker/Dealer Indexnek, amely a brókercégeket tartalmazza. A Lehman veszteségei mintegy 8,2 milliárd dollárra tehetők a jelzálogválság miatt - írja a Bloomberg.

Szigorú vizsgálat jöhet

A KDB állítólag minden lehetőségre nyitott, így a Lehman felvásárlására is, bár szakértők - például Stuart Eizenstat, a Covington & Burling partnere, volt amerikai pénzügyminiszter-helyettes és Rupert Della-Porta, az Atlantic Equities londoni igazgatója - a teljes ellenőrzés megszerzését kétségesnek tartják.

Ebben az esetben ugyanis a koreai banknak szigorú amerikai felügyeleti vizsgálatra kéne felkészülnie.

Hamarosan privatizálják a KDB-t?

A Wall Street egyik óriása nem kerülhet egyszerűen egy olyan bank kezébe, amely jelenleg egy külföldi állam (Dél-Korea) tulajdonában van. Ugyanakkor a koreaiak azt mondják, hogy hamarosan privatizálni fogják a pénzintézetet.

A Financial Times csütörtöki híre szerint egyébként a Lehman sikertelenül próbálta meg eladni a cég felét a KDB-nek és a kínai Citic Securities Co. brókercégnek. A vevők ugyanis sokallották az árat.