Csökkentenék kockázatukat az almások

Vágólapra másolva!
A ma várható felvásárlási árak mellett a feldolgozó üzemek és az almatermelők is bizonyos veszteségre számíthatnak, ezért kockázatközösséget ajánl az ipari almát termelőknek az Eszat Kft. - jelentette be Filep László, a társaság cégvezetője hétfőn sajtótájékoztatón Nyíregyházán.
Vágólapra másolva!

Az ESZAT Kft., a termelőknek, valamint az alma értékesítését szervező TÉSZ-eknek tett ajánlata, hogy a világpiaci árból visszaszámolva, a termelés elismert költségeit figyelembe véve határozzák meg az ipari alma átvételi árát - mondta a cégvezető.

A mátészalkai székhelyű magyar tulajdonban lévő almafeldolgozó a hazai sűrítménygyártás 8-10 százalékát adja. A feldolgozó a jelenlegi piaci helyzetben felvásárlási árként kilogrammonként 15-18 forintot prognosztizál, alapul véve a lengyel és az ukrán piaci folyamatokat. Az Eszat Kft.-nél várhatóan szeptember 1-jén indul a termelés - tette hozzá.

Mindezek alapján a cég, más, szabolcsi feldolgozó üzemekkel együtt nem tudja értelmezni az átvevő helyek körüli blokádfenyegetést, amivel a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) 30 forint körüli felvásárlási árat szeretne elérni. Egy ilyen megoldás szabálytalan és ellenkezik a piacgazdasággal - mondta Filep László.

A cég vezetői és tulajdonosai nem szeretnék, ha politikai síkra terelnék az ipari alma felvásárlása körüli eseményeket" - jegyezte meg Berta Antal, az Agroker Holding Zrt. gazdasági vezetője.