Újra a magyar államhoz kerülhet a Malév

Vágólapra másolva!
A pénzügyi nehézségekkel küszködő AirUnion egyik fő részvényese, Borisz Abramovics, aki közvetve tulajdonos a Malévben is, ha akarná, se tudná eladni a Malévot vagy annak vagyonelemeit a privatizációs szerződés szerint.
Vágólapra másolva!

Az AirUnion és a hozzá tartozó légitársaságok pénzügyi nehézségeit jelzi, hogy az orosz állami repülésügyi főhatóság, a Roszaviacija a téli menetrendi időszakra megtiltotta az AirUnion légitársaságainak a repülőjegy-eladást. Az AirUnionban fő részvényes Borisz Abramovics és az ő, illetve ikertestvérének többségi tulajdonában lévő KrasAir pénzügyi válságával kezdődött az AirUnion helyzetének megroggyanása közel egy hónappal ezelőtt.

Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy a privatizációs szerződés szerint a Malév közvetlen tulajdonosa, az AirBridge Zrt., csak az MNV jóváhagyásával, az eredeti privatizációs szerződés betartásával és az ahhoz szükséges garanciákkal adhatja el a Malév részvényeit. Ráadásul a magyar államnak öt éven belül elővásárlási joga van a Malév azon részvényeire - több mint 99 százalékra -, amelyek az AirBridge tulajdonában vannak.

Azzal, hogy Borisz Abramovics, az AirBridge Zrt.-ben meglévő 49 százalékos részesedését eladhatja-e, és ha igen kinek, a privatizációs szerződés nem foglalkozik.

Borisz Abramovics korábban újságíróknak azt mondta, hogy nincs is szándékában túladni a 2007 tavaszán megszerzett magyar légitársaságon.

A Malév nevet viszont már eladták

A privatizációs szerződés szerint az 50 millió forint értékhatárt meghaladó eszközök eladásához már a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) hozzájárulása szükséges. Így volt ez legutóbb idén júliusban, amikor az NVT hozzájárult - a céginformációs szolgálat szerint - 3,1 millió forint jegyzett tőkéjű - Galileo Hungary Ügynökség Értékesítési Rendszert Szolgáltató Kft. 100 százalékos üzletrészének eladásához.

A korábbi tájékoztatás szerint a Malévnak kötelezettsége van 19,8 milliárd forint kölcsön tőketörlesztésére is. Ezt a hitelt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) folyósította a légitársaságnak. A kölcsönt a privatizációs szervezet által 3 millió forint jegyezett és 46 millió forint saját tőkével alapított Malév Vagyonkezelő Kft. átvállalta úgy, hogy a vevő, az AirBridge Zrt. 32 millió euró bankgaranciát tett le.

Ezen kívül a Malév átadta a Százhalombatta-Ferihegy közötti kerozin-vezeték tulajdonjogát, egy Boeing 767-es repülőgépet birtokló Malco LLc-t, és a Malév márkanevet. A repülőgépet és a márkanevet a Malév visszabérelte a Malév Vagyonkezelő Kft.-től, a Malév Vagyonkezelő a bérleti díjbevételt a hitelek kamataira fordítja.

A 2017. december 31-i lejáratú MFB-hitel tőketörlesztését a Malév a profitjából finanszírozza a nyereség 25 százalékának elkülönített bankszámlán történő gyűjtésével. A futamidő végén a Malév az esetleg még nem törlesztett hitelek összegének megfelelő vételáron visszavásárolja a Malév Vagyonkezelő Kft.-nél lévő eszközöket.