Itt az első közösségi hullámerőmű

Vágólapra másolva!
A világ első országos hálózatba bekötött hullámerőművét adták át Portugáliában - jelentette be kedden az erőmű felavatása alkalmából a portugál gazdasági és innovációs miniszter.
Vágólapra másolva!

A hullámerőmű a vízen lebegő csövek emelkedő süllyedő mozgásával pumpál hidraulikus folyadékot a generátorok működtetéséhez. A csövek Portugália északi vizein, Povoa de Varzim város közelében, a parttól 5 kilométerre vannak lehorgonyozva az Atlanti-óceánon.

A várakozások szerint az első három cső 1500 háztartás energiaellátását képes biztosítani. A továbbiakban összesen 15 ezer otthon áramellátását tervezik biztosítani ilyen alternatív megoldással. A portugál miniszter elmondta, hogy az ország energiaellátásának mintegy 40 százalékát már megújuló energia adja.

A technológiát a brit Pelamis Wave Power cég fejlesztette ki, a hullámerőmű működését július óta tesztelik.

A világ áramszükségletének 15 százalékát lehetne fedezni a tengerek és óceánok hullámaiból - állapította meg az energia világtanács tavaly Londonban. Ez kétszer annyi energia, mint amennyit jelenleg a világ összes atomerőműve termel.
A skót Islay szigetén egyébként már működik egy csigának nevezett a tenger felől nyitott, parti hullámerőmű, ami becsatlakozik a nyilvános energiahálózatba.