Cukorrépa-háború készül Szerbiában

Vágólapra másolva!
A horvát felvásárlók miatt cukorrépa-háború készül Szerbiában - derült ki a szerb sajtó híradásaiból.
Vágólapra másolva!

Horvát cukorgyárak nagy mennyiségű cukorrépára tettek ajánlatot a Szerémségben (a Vajdaságnak a Dunától délre eső részén) élő termelőknek, s magasabb árat is kínáltak, mint a szerb üzemek. Erre utóbbiak a cukorrépa-export megtiltását kérték a kormánytól, amely még nem döntött az ügyben.

Ha a kormány enged a cukorgyárak nyomásának, jövőre a Szerémségben nem vetnek cukorrépát - jelentette ki újságíróknak Dusan Tadic, a cukorrépa-termesztők képviselője.

Mint a Press című újság megírta, Szerbiában a cukorszükséglet hazai alapanyagból történő kielégítéséhez 80 ezer hektáron kellene cukorrépát termeszteni, ám a termőterület ennél 30 százalékkal kevesebb.

Szabadon értékesíthető cukorrépa csak a Szerémségben, és a Tiszától keletre lévő Bánát egyes területein van, mert az ország többi részén a cukorgyárak előre lekötötték a termést.

Horvátországban a termelők hektáronként 540 euró állami támogatást kapnak, míg Szerbiában ennek csak a tizedét. Ennek ellenére Horvátországban az idén kisebb területen termesztenek cukorrépát, mint tavaly, mert a gazdák nyereségesebbnek tartják a kukoricát és a búzát.