Dollármilliárdok szálltak el az orosz piacról

Vágólapra másolva!
Több mint 40 milliárd dollárt vontak ki magánbefektetők az elmúlt egy hónapban az orosz piacról, londoni feltörekvő piaci elemzők friss becslése szerint.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs befektetési bankcsoport londoni részlegének csütörtökön kiadott elemzése szerint a ház úgy számol, hogy az elmúlt egy héten rekordot döntött a nettó magántőke-kivonás Oroszországból, 15,7 milliárd dollárral. Ebből csak szeptember 11-12-én 7 milliárd dollár távozott, ahogy az eladási nyomás erősödött, áll a GS londoni becslésében. A Goldman Sachs saját számításai szerint augusztus második hete - a grúziai válság csúcspontja - óta az orosz piacról kimenekített magánbefektetések teljes értéke 42,3 milliárd dollár.

A ház londoni elemzői szerint az orosz jegybank által a rendszerbe pumpált hatalmas likviditásözön enyhíthet a nyomáson, de a külföldi befektetői hozzáállásban okozott kár jó eséllyel tartósnak bizonyul, és a tőkekiáramlás valószínűleg addig nem szűnik, amíg a nyersanyagárak nem stabilizálódnak.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő ugyanakkor az orosz helyzetről kiadott legújabb londoni értékelésében azt írta: jóllehet az orosz piacot sújtó negatív sokkok sorozata és a bankrendszerre nehezedő mind nagyobb nyomás tovább erősítette a lefelé mutató kockázatokat, a ház jelenleg nem készül a közepes befektetői, "BBB plusz" szintű orosz szuverén deviza- és rubeladósi osztályzat megváltoztatására, ahogy azt a besorolásokra érvényes stabil kilátás is jelzi.

Az orosz adóskockázati osztályzatokat a közfinanszírozási szféra erőteljes pozíciója támasztja alá. A GDP-arányos államadósság-ráta 2007 végén mindössze 8,6 százalék volt - a Fitch által a "BBB" sávba sorolt szuverén adósok középértéke 28 százalék -, és a Fitch Ratings várakozása szerint az orosz államháztartási és folyómérleg-többlet az idén egyaránt 6 százalék körül lesz.

Mindehhez 175 milliárd dollárnyira felduzzasztott szuverén vagyonalap, és - ezt is beleszámítva - összesen 574 milliárd dolláros központi devizatartalék járul, ami jelentős likviditási védőpárnát képez az orosz gazdaság körül, áll a Fitch londoni elemzésében.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője a múlt héten megerősítette Oroszország hosszú távú "BBB plusz/A mínusz", illetve rövid futamú "A-2" szuverén deviza- és rubeladósi kockázati besorolásait, amelyekre az S&P felminősítést valószínűsítő pozitív kilátást tart érvényben.

A megerősítéshez fűzött londoni elemzésében a ház kiemelte: Oroszország a GDP több mint 13 százalékának megfelelő mértékű nettó hitelezői pozícióban van a 2006-ban mért 6 százalékos GDP-arányos nettó hitelezői arány után. A Standard & Poor's megjegyezte, hogy a nála "A" besorolással, vagyis Oroszországénál magasabb, elsőrendű devizaadósi osztályzattal ellátott országok is átlagosan 26 százalékos GDP-arányos nettó adósi pozícióban vannak.

A Financial Timesnak ugyanakkor banki források a múlt héten azt mondták: az orosz bankok már a hitelfolyósítások korlátozására kényszerülnek a grúziai katonai beavatkozás nyomán kibontakozott tőkemenekítés miatt, és Oroszország az 1998-as törlesztési leállás óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe. A londoni gazdasági lap által idézett bankárok szerint több ingatlanfejlesztő vállalkozás nem tud beruházásokat befejezni, mert sehonnan nem kapnak finanszírozást, még állami bankoktól sem.