Nagyecseden a szabadpiacról veszik a gázt

Vágólapra másolva!
Nagyecsed az első magyarországi település, amelyik az önkormányzati gázszolgáltató-váltás mellett döntött - áll az Emfesz Kft. által kiadott közleményben.
Vágólapra másolva!

Kovács Lajos, Nagyecsed polgármestere és az Emfesz Kft. képviselői aláírták a szerződést, melynek értelmében a nyírségi település intézményi szintű gázellátója a továbbiakban az Emfesz Kft. lesz.

Az önkormányzatok számára jogszabály teszi lehetővé, hogy saját döntésükkel felmondják a jelenlegi közüzemi szerződésüket és az Emfesz Kft.-vel, vagy más szabadpiaci gázszolgáltatóval, gázkereskedelmi szerződést kössenek.

Az előbb említett jogszabály valamennyi olyan intézmény számára is lehetővé teszi a gázszolgáltató-váltást, melynek jelenleg közüzemi gázszerződése van.

Az Emfesz Kft. jelenleg 250 kiemelt ipari fogyasztó, 800 telephelyen történő ellátását biztosítja.

Az Emfesz Kft. idén februárban elsőként kezdte meg a fogyasztók által szabadon választható lakossági gázszolgáltatását.

Az Emfesz Kft. önálló önkormányzati üzletágának létrehozását az indokolja, hogy 2009. június 30-tól a 100m3/óra feletti fogyasztók a szabadpiacról kötelesek földgázt vásárolni. Ez a kötelezettség - a földgázbeszerzés területén - kezdetben a nagyobb önkormányzatokat fogja érinteni.

2010. június 30-tól, már a 20 - 100 m3/óra között fogyasztók is a szabadpiacról kötelesek majd a földgázt beszerezni. Ez a kötelezettség már az önkormányzatok többségét érinteni fogja.