Segítene a kormány a kukoricaüzletben

Vágólapra másolva!
Az agrártárca programot dolgozott ki a bő kukoricatermés okozta értékesítési nehézségek megoldására. Gráf József hitellel, felvásárlással és a bioetanol-üzemek építésének támogatásával igyekszik úrrá lenni a helyzeten - tájékoztat a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Bár még csak most kezdődött a betakarítás, máris kiderült, hogy a várhatóan 8,5 millió tonna kukorica értékesítése nehéz feladat. A termés másutt is jó, ezért 4,5-5 millió tonna kukorica exportja magas áron elképzelhetetlen. Itthon - a gyenge kereslet miatt - a tavalyi 55-56 ezer forint tonnánkénti árak megfeleződtek, ezért a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) számításai szerint a gazdák csak veszteséggel értékesíthetik a terményt. Nehezíti a helyzetüket, hogy a takarmánykeverők a szintén olcsó és bőven termett kalászosokból már bevásároltak.

Ráadásul a búzát sem tudták terveiknek megfelelő áron eladni - a termény raktárakban várja a jobban fizető vevőt. - A termelők rosszul taktikáztak, amikor nyáron 35-40 ezer forint tonnánkénti áron nem értékesítették a búzát. Emiatt jelentős exportlehetőségtől estek el - mondta a Népszabadságnak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára az AgrárEurópa piacelemző cég szerda esti szakmai fórumán A főtitkár szerint jobb ajánlatokra nem lehet számítani, hiszen a főbb piacainknak számító délszláv államokban és Romániában is bőven termett kukorica.

Az agrártárca programot dolgozott ki a bő kukoricatermés okozta értékesítési nehézségek megoldására. A csomagot az agrárminiszter a Magosz elnökségi ülésén ismertette. Az ezt követően tartott sajtótájékozatón Gráf József földmüvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elismerte, hogy a kukoricáért kínált, tonnánként 22-24 ezer forint alacsony ár.

Hitelt nyújtanak a kukoricatermalőknek

"A kereskedők egy része a nyakán maradt gabona okozta likviditási gondjai miatt nem tud vásárolni. A kormány a piaci folyamatok felgyorsítása érdekében 15-16 milliárd forint keretösszegű, üzleti alapon felvehető hitel lehetőségét akarja megteremteni" - mondta Gráf. Az akcióban részt vevő bankokat nem nevezte meg a miniszter, pusztán annyit közölt, hogy a tárgyalások megkezdődtek. Az állam a Tartalékgazdálkodási Igazgatóság (TIG) közreműködésével mintegy 200 ezer tonna kukoricát kíván felvásárolni, és annak lehetőségét is megvizsgálják, miként kapcsolódhatna be a felvásárlásokba a Concordia Közraktár Kereskedelmi Zrt.

Az agrártárca vezetője arról is beszámolt, hogy rövidesen a kormány elé kerül a dunaalmási és az adonyi bioetanol-üzem mielőbbi beindítását szolgáló hitelgarancia-javaslat. A harmadik, az egykori kabai cukorgyár területén működő cég jövőre kezdené meg a működést. A hitel feltétele az, hogy a cégeknek már az idei termésű kukoricából is vásárolniuk kell. Az öt üzem - az előbbiek mellett a győri és a szabadegyházai feldolgozó - együttesen 2,5 millió tonna kukoricából képes alkoholt előállítani.