Már a Volksbank sem ad frankhitelt

Vágólapra másolva!
Elfogyott a svájci frank a piacon, már a második hazai bank szüntette be az ebben történő hitelezést. Mindez az autóhitelezést is átrendezheti - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Gyakorlatilag lehetetlenné vált svájcifrank-forrásokhoz jutni a magyar piacon, így a hitelintézeteknek sürgősen át kell alakítaniuk a hitelpalettájukat - értesült a lap. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban a hazai bankok nem, vagy csak rendkívül viszszafogott mértékben lesznek hajlandók svájcifrank-alapú hiteleket nyújtani.

Az MKB után tegnap már a Volksbank sem adott frankhitelt ügyfeleinek, a Raiffeisen Bank pedig közölte, szívesebben kölcsönözne euróban, mint az alpesi devizában. A 3 hónapos svájci frank LIBOR 50 bázisponttal nőtt egy hónap alatt, emiatt a meglévő adósok drasztikus kamatemelésekre számíthatnak a közeljövőben.

A hazai gépjárműpiacot is átrendezheti, hogy a finanszírozó bankok nehezen szereznek devizaforrásokat: a dráguló hitelek miatt ugyanis növekedhet a készpénzzel fizető, illetve a használt járművet vásárló ügyfelek aránya.