Félig már államosították a Fortist

Vágólapra másolva!
Belgium minden lehetőséget megvizsgál, hogy a Fortis működőképességét fenntartsa, miután egy korábbi mentőterv meghiúsult, és a hatalmas belga-holland bankcsoport holland részét a szomszédos állam átvette. Hollandia pénteken szerezte meg a Fortis ottani tevékenységét, méghozzá 23 milliárd dollárért, vagyis 16,8 milliárd euróért - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Belgiumban most Didier Reynders pénzügyminiszter töri a fejét, miként menthetné meg a helyi részlegeket a Fortisból. "Folytatjuk a munkát, hogy minden lehetséges módon garantálhassa a bankcsoport a betéteseket" - fogalmazott kissé körülményesen a miniszter.

Mindezt egy rendkívüli belga kormányülés előtt mondta a tárca vezetője. Reynders nem kommentálta a De Tijd című lap értesülését, miszerint Belgium államosíthatja a Fortis ottani részlegeit vagy közvetít abban, hogy eladják a bankdivíziókat egy befektetőnek. Állítólag három-négy érdeklődő is van a Fortis részlegeire. A holland De Telegraaf nevű lap szerint a francia BNP Paribas és a Société Générale a két legesélyesebb vevő a Fortis belga egységeire.

Felelőtlenség lenne a tőzsdei kereskedelem

A Fortis Belgium legnagyobb hitelezője, és akkor került bajba, amikor elfogyott a pénze arra, hogy egy nagy konzorcium részeként megszerezze a holland ABN Amro bankholding egy részét. Erre 24,2 milliárd eurót kellett volna előteremtenie a Fortisnak, ez azonban a mostani hitelválság miatt nem jött végül össze.

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva Patrick Millecam, egy belga befektetési cég, a Value Square ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy felelőtlenség lenne hétfőn megengedni a Fortis részvényeinek kereskedését a tőzsdén. Egyelőre ugyanis nem látható át, hogy a holland kormány mennyit szerzett meg a cég vagyonából.

Hollandiában folytatódik a Fortis-ABN Amro integráció

A belga kormány elvileg szombaton a 2009-es költségvetésről tanácskozott volna, de a Fortis alighanem legalább ennyire fontos kérdés lesz az ülésen.

Hollandia a Fortis Bank Nederland Holding NV-t, a Fortis Insurance Netherlands NV-t és a Fortis Corporate Insurance NV-t vásárolta meg pénteken, és átvette a holding ABN Amróban meglévő részesedését. Így az ABN Amro és a Fortis Bank Nederland integráció folytatódni fog.

Jan Peter Balkenende, holland miniszterelnök ugyanakkor további lépéseket tartott szükségesnek, mert az ügyfelek továbbra is veszik ki betéteiket, miközben a többi bank húzódozott attól, hogy hitelezzen a Fortisnak. Ez "növekvő likviditási problémákat" okoz Wouter Bos hollnad pénzügyminiszter szerint.