Óránként vesztenek vagyonokat a szupergazdagok

Vágólapra másolva!
Fontban számolva is tízmilliárdokat vesztettek a brit gazdagok leggazdagabbjai a pénzügyi válságon. Ám még így is James Bond-filmekből ismert jachtokat éíptenek maguknak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A The Sunday Times a brit pénzarisztokrácia felső ezer tagjáról évente összeállít egy vagyonlistát, a Rich Listet. Ennek idei első helyezettje, Lakshmi Mittal brit-indiai acélbáró a lap vasárnapi becslése szerint 16,61 milliárd fonttal (ötezer milliárd forinttal) lett szegényebb nyár óta.

Az ArcelorMittal acélipari konglomerátumban meglévő részesedésének piaci értéke ugyanis a június 4-én mért eddigi csúcsról, 33,24 milliárd fontról a pénteki tőzsdezárásig 16,63 milliárd fontra, vagyis hozzávetőleg a felére olvadt. Ez azt jelenti, hogy Mittal naponta átlagosan 137 millió fontot - óránként csaknem 6 millió fontot - vesztett június eleje és az elmúlt kereskedési hét vége óta.

A The Sunday Times szerint az idei listán szereplő szupergazdagok közül csak a tíz legnagyobb vesztes részvényportfolióinak összértéke 23 milliárd fontot zuhant. A Rich List pénzarisztokráciáját a jelek szerint most érte el a válság; tavaly - a globális hitelpiaci megrendülés és a már akkor is zuhanó ingatlanárak ellenére - még igen jól ment nekik. A tavasszal közzétett 2008-as összesítés szerint a brit pénzvilág felső kasztjának összvagyona az előző évi listán szereplő 360 milliárd fontról csaknem 53 milliárd fonttal 412,8 milliárd fontra (124 ezer milliárd forintra) duzzadt.

A leggazdagabb britek exkluzív klubjának általában is az aranykort jelentette a baloldali kormányzás eddigi 11 éve. A Munkáspárt hatalomra kerülésének esztendejében, 1997-ben a felső ezer összvagyona "mindössze" 98,99 milliárd font volt; az elmúlt év végéig ehhez hozzájött csaknem 314 milliárd font 317 százalékos vagyongyarapodásnak felelt meg.

Lakshmi Mittal az idén negyedszer utasította maga mögé a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics olajoligarchát, a Chelsea labdarúgó klub 41 éves tulajdonosát. Abramovics vagyona az idei Rich List szerint 11,7 milliárd font volt a tavaly kimutatott 10,8 milliárd font után. A The Sunday Times vasárnapi beszámolója szerint Abramovicsot a pénzügyi válság sem tántorítja el attól, hogy 200 millió fontért megépíttesse magának a világ legnagyobb magánjachtját. Az Eclipse nevű, 170 méter hosszú hajó már tavaly óta készül Németországban, és a tervek szerint jövő nyáron bocsátják vízre.

A jachtot állítólag James Bond-filmekből ismerős extrákkal szerelik fel. A vezető brit vasárnapi lap úgy tudja, hogy a járművön rakétatámadásra figyelmeztető radarrendszer, golyóálló üvegezés és két helikopter-leszálló lesz. Ha a milliárdosnak és 26 éves orosz barátnőjének mindezek ellenére mégis menekülnie kellene, ehhez rendelkezésükre áll egy sárga tengeralattjáró, amelyet a hajó aljáról lehet indítani, és 50 méteres mélységig merülhet.

Az új jachttal az orosz pénzember maga mögé utasítja Dubai uralkodóját is, akinek úszó palotája a maga 163 méteres hosszával a világ jelenlegi legnagyobb magánhajója. Ezt tükrözi Abramovics készülő jachtjának neve - Eclipse - is: az angol szó általánosabb jelentése a napfogyatkozás mellett a vetélytársak dicsfényének elhomályosítását is kifejezi.