Pluszban zárt pénteken London, Párizs és Frankfurt

Vágólapra másolva!
Erősen ingadoztak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, de végül, mivel a Wall Street pozitív irányzatra váltott, egyértelmű emelkedéssel tudták befejezni a napot. Az emelkedést elsősorban az segítette, hogy az olaj ára továbbra is lefelé mozog, és az energiaköltségek csökkenésével a kereskedelmi és ipari cégek is javuló üzleti helyzettel számolhatnak.
Vágólapra másolva!

Itt találhatja a válságról szóló összes hírt!

Másrészt az európai indexeknek a hónap korábbi részében igen komoly veszteségeik voltak, és újabb válsághír nélkül a befektetők elkezdik vásárolni az olcsóvá vált részvényeket. A legmegbízhatóbb részvények FTSEurofirst 300 indexe 2,7 százalékkal 927,52 pontra ugrott fel.

Londonban a FTSE-100 index 4377,83 ponton zárt pénteken, csütörtökhöz képest 2 százalékos emelkedéssel. Mindezt annak ellenére "hozta", hogy egyik-másik papír ára kétszámjegyű mértékben esett, például a British Telecom 19 százalékot, az Old Mutual biztosító 16,5, a Barclays Bank 12,8 százalékot zuhant (közel-keleti vevői szándékok híre miatt). Más biztosítói papír, így például a Standard Life viszont 12,1 százalékkal drágult. A kiskereskedelmi cégek és a bánya- és olajipari vállalatok részvényei is érezhetően drágultak, a Marks and Spencer (-5 százalék) kivételével.

Frankfurtban a DAX-30 index 2,44 százalékos emelkedését (amivel 4987,97 pontig jutott), ez alkalommal nem a Volkswagen részvénynek köszönheti, ami a héten a felhúzó erő volt, de most 0,1 százalékkal olcsóbbodott, hanem elsősorban a Continental 8,55 százalékos és olyan fontos blue chipek drágulásának, mint a MAN (+7,58 százalék), a Linde (+7,05 százalék), vagy a ThyssenKrupp (+4,9 százalék). A pénzügyi papírok közül most az Allianz és a Commerzbank lett nagy vesztes. Párizsban a CAC-40 zárásra 2,3 százalékkal 3487,07 pontra erősödött.