Öt forint tizenötért, húszezer negyvenért

Vágólapra másolva!
"Fogalmam nincs", "a bankjegyek biztos olcsóbbak", "valaki biztos ezzel is jól jár", "inkább kezdenék már verni az eurót" - néhány válasz azok közül, amit az [origo] újságírója kapott arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülhet a forintérmék és -bankjegyek előállítása.
Vágólapra másolva!

A magyarországi készpénzforgalom alakulását a Magyar Nemzeti Bank felügyeli, kezeli. A jegybank minden év őszén dönt arról, hogy a következő esztendőre mekkora mennyiségben rendeljen bankjegyeket és érméket. A prognózis készítésekor a szakértők számos tényezőt vesznek figyelembe, egyebek között a forgalomban lévő készpénz alakulását, a bankjegyek és érmék várható áramlási adatait, a meglévő jegybanki készletek nagyságát, illetve azt, hogy mennyi fizetőeszköz érett meg a cserére.

Ezt követően a jegybank leadja a rendelést a pénzgyáraknak, a Magyar Pénzverőnek és a Pénzjegynyomdának, előbbi az érméket, utóbbi a bankjegyeket állítja elő, majd a friss pénz pedig a Magyar Nemzeti Bank telephelyén landol. (Mindkét gyártó a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában van.) A bankjegyek - áfát is tartalmazó - előállítási költsége darabonként 40 forint, az érmék bruttó ára pedig 15 és 50 forint között szóródik.

A kibocsátás mellett természetesen van példa arra, hogy kivonnak a forgalomból bizonyos érméket vagy bankjegyeket. Ilyen akcióra akkor kerül sor, ha az adott címlet nem tölti be a szerepét, nem használják az emberek; vagy éppen ellenkezőleg, gyakran használják, és gyorsan kopik, ezért olcsóbb az előállítás költsége, ha tartós alapanyagból készül. Legutóbb tavasszal volt példa bevonásra, akkor az 1-2 forintos érméknek intettünk búcsút, a másik esetre pedig a kétszázforintos sorsa jó példa. A jelenlegi bankjegyet jövőre érme fogja felváltani.

Forrás: MTI

Darabja negyven forintba kerül

A készpénzkibocsátás másik oka, ha a jegybank teljesen új, korszerű alapanyagból készülő, egységes címletsort kíván bevezetni. Erre a múlt évtizedben volt példa, 1993-ban jött ki az új érmekészlet, 1997-től pedig megkezdődött a bankjegyek leváltása. További indok a bankjegyek bevonására, illetve újak kibocsátására, ha a jegybank azt tapasztalja, hogy a technika fejlődésével megnő valamely címlet hamisításainak száma. Ezért kellett 2006-ban lecserélni az ezerforintosokat új, hologram hatású fémcsíkkal ellátott bankjegyekre.

Ha a bevonásra megszabott határidő lejártáig nem váltottuk be forintjaikat, akkor sem kell lemondanunk az összegről, a jegybank a vonatkozó törvény értelmében az érméket 5, bankjegyek esetében pedig 20 évig váltja be. Egy ilyen akció rengeteg embert érint, de a jegybank nem marad egyedül, a hitelentézetek, a Posta és a takarékszövetkezetek segítségével vonja be a bankjegyeket, érméket.