Bérmegállapodás a Magyar Postánál

Vágólapra másolva!
A Magyar Posta Zrt. vezetői és az érdekképviseletek a 2009. évre 4,2 százalékos átlagkereset növekedésben állapodtak meg - tájékoztatta Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója az MTI-t hétfőn a bérmegállapodás aláírását követően.
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta 36 ezer dolgozója közül mintegy 29 ezernek a bére átlagosan 4 százalékkal nő - mondta a vezérizgató. A többieké sávosan csökkenő 3, illetve 2 százalékkal emelkedik.

Az átlagosan 4 százalékos béremelésben azok részesülhetnek, akiknek bruttó bére a cég átlaga, 160 ezer forint, vagy az alatt van. A 300 ezer forint bruttó bér felett már csak két százalék az emelés mértéke.

A premizált vezetők viszont nem részesülnek a béremelésből. A béren kívüli juttatás 190 ezer forintról 220 ezer forintra emelkedik 2009-ben.

Az az összeg, amit jövőre a Magyar Posta a bérekre fordíthat 3,95 százalékkal nőhet - mondta a vezérigazgató. A bérfejlesztés feltétele az, hogy 2009-ben a társaság üzemi szinten az ideihez hasonló, várhatóan 4,8 milliárd forint nyereséget érjen el.

Pecze Pál, a Postás Szakszervezet elnöke az MTI kérdésére közölte: visszafogott volt a béremelési javaslatuk a gazdasági válság és a Magyar Posta lehetőségei miatt. A bértárgyalásokat óvatos elvárásokkal kezdték, és végül sikerült a várható infláció körüli béremelést elérni.

A béren kívüli juttatás kérdésében a menedzsment is engedett: így az ajánlott 200 ezer forint helyett a szakszervezetek javaslatát fogadták el.

A másik postai szakszervezet, a Postások Független Érdekképviseleti Szövetsége a bértárgyalásokon a munkahelyek megtartását tartotta a legfontosabb szempontnak - mondta el Ádám István elnök.

A szakszervezetnek sikerült néhány kisebb kérdésben is sikert elérni - tette hozzá - példaként említve azt, hogy a fővárosi és főváros környéki, illetve a nagyvárosokban dolgozó kézbesítők ösztönző pótlékának felét beépítik a bérbe.