Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Profitfigyelmeztetést adott ki az Unicredit

Vágólapra másolva!
A Magyarországon is érdekelt olasz UniCredit-csoport csökkentette profitcélját, már csak 4 milliárd eurós adózott eredményt vár erről az évről.
Vágólapra másolva!

Az év első kilenc hónapjában - a bázisidőszakhoz képest 36 százalékkal alacsonyabb - 3,4 milliárd eurós nyereséget elkönyvelő pénzintézet nem először tett hasonló bejelentést, a közelmúltban 5,2 milliárd euróra fogta vissza profitcélját az eredetileg hirdetett 7 milliárdról.

A bank a legújabb csökkentést főleg azzal indokolta, hogy a rossz piaci helyzetre tekintettel visszafogja az ingatlanaik értékesítésére korábban meghirdetett programot. Ennek hatását nem részletezték, de korábbi sajtóhírek szerint az eladások egymilliárd eurós bevételt hozhattak volna. A bankcsoport ugyanakkor jelezte, a közelmúltban jóváhagyott, 3 milliárd eurós tőkeemeléssel sikerült a tervnek megfelelő 6,7 százalékra emelni a tőkemegfelelési mutatót.

A csoport közvetlen kitettsége igen csekély a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre alapozott, származékos értékpapírok kockázatának - ilyen okból tavaly mindössze 164 millió eurót kellett leírni -, de idén ez az összeg - a tartalékolással együtt - 2,53 milliárd euróra n9vekedett. Ehhez járult az általános tőkepiaci turbulencia, a napi finanszírozás - gyakorlatilag a bankközi piaci ügyletek - megdrágulása, a tőkepiaci lejtmene és az általános gazdasági környezet romlása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről