Nagy a bérkülönbség a régiók között

Vágólapra másolva!
A magyarországi bruttó átlagfizetés 30 százalékkal alacsonyabb, mint Csehországban és megegyezik a szlovák bérekkel - derül ki a Merces állás és bérinformációs portál [origo]-hoz eljuttatott statisztikájából. Magyarországon belül ugyanazért a munkáért a legrosszabbul Békés megyében, a legjobban Budapesten fizetnek.
Vágólapra másolva!

A munkavállalókat inkább érdeklő nettó jövedelem Csehországban és Szlovákiában magasabb, a jóval kedvezőbb adószabályok miatt - áll a három ország jövedelmi adatait mérő bérinformációs portál kimutatásában. A hazai munkavállalók bruttó bérük csak 57, míg Csehországban az átlagdolgozók (fizetéstől függően) nagyjából 70, Szlovákiában akár több mint 80 százalékát vihetik haza. A nettó fizetéseket tekintve tehát Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban 60 százalékkal kapnak többet az átlagos munkavállalók ugyanazokban a munkakörökben, mint a magyar dolgozók.

Akár 50 százalékos különbség

Általánosan jellemző, hogy az országok legrosszabbul és legjobban fizetett területei (megyéi) közötti eltérés az 50 százalékot is elérheti. A legmagasabb fizetéseket mindhárom országban a fővárosokban lehet elérni. A prágaiak bruttó átlagfizetése (7,95-ös Szlovák Korona árfolyamon átszámítva) 287 ezer forint, a budapestieké, valamint a Pozsonyban és környékén dolgozók 230 ezer körül keresnek átlagosan (lásd diagram). A leggyengébb kilátások az egyes országokban Karlove Vary (CZ), Eperjes (SK) és Békés (HU) megyékben várják a munkavállalókat. Békés megyében ugyanazon munkáért a fővárosi fizetésnek csak alig több mint felét lehet elkérni (lásd táblázat), és a helyzet a másik két országban is hasonló.

A friss összehasonlítás nem reprezentatív minta alapján készült, hanem a Merces bérinformációs portálon bejelentkezett több tízezer munkavállaló és leendő munkáltató adatközlései alapján. Ezért azok adatai, akik nem az interneten keresnek munkát - jellemzően a legrosszabbul és legjobban keresők -, nem szerepelnek benne. Ezzel együtt a felmérés pontos képet ad az adott országok bérviszonyairól. A Magyarországon Workania néven állásportált működtető szlovák Profesia csoport egyben a Merces bérinformációs portál létrehozója is.