Játéktermeket ellenőrzött az APEH

2008.06.30. 10:25

Játéktermeket ellenőriztek a hétvégén, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ellenőrei. A Balaton északi és déli partját érintő akciósorozatban közel 100 ellenőr vett részt. A két nap alatt 436 játékterem ellenőrzése történt meg, és az esetek 12 százalék zárult megállapítással. Engedély nélküli működés miatt három esetben került sor pénznyerő automata lezárására. Az ellenőrzéseknek gyorsan elterjedt a híre, és néhányan "technikai okokra" hivatkozva azonnal bezárták a játéktermüket - áll az APEH közleményében.

Jellemző hibák például a tájékoztatási kötelezettségekkel (látogatási szabályzat, nyitvatartási idő, nyereményigazolás kiadásának körülményei) kapcsolatos hiányosságok, és az előírt okmányok nem szabályszerű vezetése.

A bírság mértéke a korábban elkövetett szabálytalanságok számától, illetve a jelenlegi megállapítás súlyától függ. Mértéke 100 000 forinttól több millió forintig terjedhet. Az illetékes jegyzőnél azonban egy esetben sem kellett játékterem bezárást kezdeményezni.  

A Szerencsejáték Felügyelet 2007. január 1-jével történt integrációját követően az APEH feladat - és hatáskörébe tartozik a szerencsejáték szervezéssel kapcsolatos engedélyezés, nyilvántartás, továbbá az engedélyben és a vonatkozó jogszabályokban foglaltak betartatásával kapcsolatos ellenőrzés.  

A jogszabály 2008. január 1-jével lehetővé teszi, hogy nem csak a közvetlen szerencsejáték felügyeleti tevékenységet ellátó főosztály, hanem a régiók ellenőrzéssel foglalkozó kollégái is végezzenek vizsgálatokat ezen a területen. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK