Sokkal drágult a nagyvárosi élet

Vágólapra másolva!
Négy hónap alatt 2160 fonttal (2731 euró), 38 880 fontra emelkedtek egy tipikus londoni középosztálybeli család éves megélhetési költségei, amivel London a világ legdrágább városa - derül ki az Economic Research Institute (ERI) felméréséből, amely a létfenntartás költségei alapján állítja rangsorba a világ nagyvárosait.
Vágólapra másolva!

A növekedést az energia és az élelmiszerek drágulása, illetve a lakásbérleti díjak és a jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek emelkedése magyarázza. A Daily Mail számítása szerint csak az élelmiszerek 19,8 százalékos éves drágulása 1000 fonttal dobta meg a háztartások havi kiadásait. Az energiaköltségek a tavaly ilyenkori 130 fontról 1000-re ugrottak, és további 400 fontos emelkedésre lehet számítani a következő hónapokban. A kormány adatai szerint a britek mindössze 2,6 milliárd fontot tettek félre 2008 első három hónapjában, ami 7 milliárddal kevesebb az elmúlt év utolsó negyedévének megtakarításainál. A brit életfeltételek oly nagy mértékben romlottak, hogy sok vendégmunkás elhagyja az országot - írja a Napi Gazdaság.

Becslések szerint például a Lengyelország európai uniós csatlakozása után érkezett egymillió építőipari munkás, vízvezeték-szerelő és más szakmunkás fele már elhagyta Nagy-Britanniát.

Az ERI listáján szereplő összes városban lényegesen növekedtek a megélhetési költségek március és július között, Los Angelesben még a londonit is meghaladó mértékben, több mint 2300 fonttal. A kelet-közép-európai országok közül Prága került be az első tízbe.