Egyre több benzinkút kényszerül bezárni az emelkedő üzemanyagárak miatt az Egyesült Államokban: az elmúlt 12 hónapban háromezerrel csökkent a kutak száma - írta a The Wall Street Journal című amerikai napilap hétfői számában. A benzinkutak szinte az ország valamennyi térségében nehéz helyzetben vannak, csak egy-egy szövetségi államban, például Kaliforniában emelkedik a kutak száma

A benzinkutak számának csökkenése nemcsak az üzemeltetőket, hanem az autósokat is hátrányosan érinti: kényelmetlenséget okozhat, hogy nagyobb távolságot kell megtenni a tankoláshoz, illetve némileg csökken a verseny a kutak között, ami további üzemanyagár-emelkedéshez vezethet.

Korábban egy benzinkút üzemeltetése számos előnnyel járt az Egyesült Államokban: kevés kezdeti befektetést igényelt, és elég jó eséllyel lehetett vele profitot termelni. Az emelkedő üzemanyagárak miatt azonban 2007-ben 2 százalékkal visszaesett a kutak száma, és a bezárások hasonló tempóban folytatódtak idén is.

Az Exxon Mobil múlt hónapban bejelentette, hogy 2200 benzinkútját tervezi eladni az Egyesült Államokban, követve ezzel több más olajvállalat példáját.