Módosította előrejelzéseit a PM

Vágólapra másolva!
Az államháztartási hiány prognózisát lefelé, az inflációs előrejelzését fölfelé módosította a Pénzügyminisztérium (PM), míg a növekedési várakozását változatlanul hagyta.
Vágólapra másolva!

A szaktárca 0,2 százalékponttal 3,8 százalékra csökkentette GDP arányosan az államháztartási idei hiányának prognózisát. Hozzátette: júliusra 150 milliárd forintos többletet várnak és azzal számolnak, hogy a hiány szeptemberre a GDP 2,8 százaléka lesz.

A PM azzal számol, hogy az infláció az idén az 5,9 százalékos tervezettnél magasabb, átlagosan 6,5 százalék lesz, év végén 6 százalék alá csökken, a GDP az idén, a tervezettnek megfelelően 2,4 százalékkal bővül.

A második negyedévi prognózis szerint is folytatódnak a már megindult pozitív folyamatok, a növekedés gyorsul, az infláció lassul, a reálbérek kismértékben emelkednek és tovább javul az egyensúlyi helyzet - mondta a pénzügyminiszter.

Az export az idén 11,5 százalékkal, az import 10 százalékkal nőhet az idén.

A reálbérek a korábbi 0,4 százalékos előrejelzésnél nagyobb mértékben, 0,7 százalékkal emelkedhetnek 2008-ban.

Emelte a bruttó és nettó átlagkeresetekre vonatkozó prognózisát is a tárca: előbbi 7 helyett 8,1 százalékkal, utóbbi 6,3 helyett 7,2 százalékkal emelkednek az idén.

Nem lepte meg az elemzőket az előrejelzés javulása

A költségvetési hiánycél lehetséges módosításáról már korábban is voltak hírek, a piac régóta alacsonyabb előrejelzéseket adott, így nem volt meglepő, hogy az elmúlt félévi költségadatok alapján 3,8 százalékra mérsékelte a hiánycélt a Pénzügyminisztérium (PM) - mondta az MTI-nek Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary elemzője.

Nyeste Orsolya szerint az sem meglepő, hogy az utóbbi hónapok viszonylag magas inflációs adata alapján az éves adatot hozzáigazították a várhatóhoz. A jegybank már régóta magasabb inflációval számolt - tette hozzá az elemző.

Az OTP Bank 2008-ra 3,4 százalékos hiányt prognosztizált. A bank kormányzati hiányról készített júliusi gyorsjelentése szerint az infláció és a bruttó bérek magasabb pályája miatt a jövedelemadók és a tb-járulékok bevétele jóval kedvezőbben alakulhat a konvergenciaprogramban tervezettnél, és a költségvetésbe tervezett tartalékok valamint az uniótól származó társfinanszírozás bevétele bőven fedezik a kötelezően indexálandó kiadások növekedését.

Londoni elemzők a napokban a legderűlátóbb várakozásoknál is jobbnak tartották a júniusi tizenkét havi magyarországi inflációt - a KSH adatai szerint a fogyasztói árak júniusban 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet -, aminek az egyelőre óvatos szakértői megfogalmazások szerint "lehet hatása" a pénzügypolitikai kilátásokra, ha a forint a jelenlegi árfolyamon stabilizálódik.