Versenyhivatali vizsgálat egy patikaláncnál

Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság értesülése szerint a versenytörvény megsértésének gyanúja miatt vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Gyöngy-patikák ellen. A hatszáz tagból álló hálózatot összefogó Hungaropharma szerint működésük szabályos és a fogyasztók érdekeit szolgálja - írta pénteki számában a gazdasági napilap.
Vágólapra másolva!

A patikalánc stratégiai partnere, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója a lapnak hangsúlyozta: szerintük sem a lánc kialakítása, sem a mindennapi működés során nem sértették meg a versenytörvényt. A Gyöngy nevet viselő hálózatba az amúgy is meglévő ügyfélkörüket vonták be, a szerződés a patikák és a vevők számára is kedvező - mondta Szabó Ferenc.

A velük szerződő gyógyszertárak vállalják, hogy termékeik 80 százalékát a Hungaropharmától szerzik be. Cserébe a nagykereskedő helyettük bonyolítja le a különböző szolgáltatástendereket, tárgyal a gyártókkal és számos olyan akciót is szervez számukra, amelyet egyedül aligha tudnának tető alá hozni - írta a Napi Gazdaság.

A Világgazdaság ugyanakkor arról számol be, hogy négy éven belül ötven egységből álló patikaláncot hozna létre a Super-Pharma. A társaságnak jelenleg még csak három gyógyszertára van, de 2009 végéig további 8-15 nyitását tervezik, azután pedig egy franchise-hálózatot akarnak kialakítani.

Jelenleg 5-6 gyógyszertár-hálózat működik a magyar patikapiacon a Világgazdaság szerint. A 2300 egység 10-15 százalékát tartják ezek a láncok a kezükben, árbevételük pedig az összforgalom egyötödét adja.