A bennfentesek már vásárolnak Amerikában

2008.10.17. 8:12

A pénzügyi válságban szinte soha nem látott mértékben váltak optimistává az amerikai vállalatvezetők, inkább vásárolják cégeik részvényeit, minthogy szabadulnának a papíroktól. A Napi Gazdaság pénteki számában azt írja a vállalatvezetők bennfentes vételeinek aránya rekordszintre ugrott a Wall Streeten az eladásaikhoz képest.

A Vickers Weekly Insider Report múlt heti összesítése szerint: 0,59-re csökkent a bennfentes részvényeladások aránya a vételekhez képest, sőt, a New York Stock Exchange-en és az AMEX-en jegyzett cégek körében 0,37-ig zuhant a mutató, azaz minden harmadik bennfentes vételre jutott csak egy-egy eladás.

Ez a mérőszám egyensúlyi helyzetben 2 körül szokott tartózkodni, a részvényopciós és egyéb menedzsmentösztönző programok miatt ugyanis a bennfentes eladások általában a vételek duplájára szoktak rúgni.

A múlt heti csúcs ráadásul nem a bennfentes eladások visszafogásából, hanem a vételek drasztikus növekedéséből származott. Az elemzés szerint a bennfentes vételek azt mutatják, hogy a cégüket belülről ismerő vezetők már tömegesen gondolják azt, hogy irracionálisan alacsony szintre esett vállalatuk részvényeinek árfolyama.