A magyaroknak kevéssé jön be az uniós tagság

Vágólapra másolva!
Mai tudása alapján a lakosságnak csak 43 százaléka a döntene hazánk Európai Uniós tagsága mellett. Egy friss felmérés szerint a a magyarok fele gondolja úgy, hogy inkább hátrányokat hozott az EU-ban eddig eltöltött idő. Az "Európai eszme-csere" elnevezésű konferencia - amelyet szombaton rendeznek a Parlamentben és az [origo] online közvetíti - keretében kétszáz, Magyarország lakosságát reprezentatív módon képviselő állampolgár vitatja meg a Szonda Ipsos 2008. októberi közvéleménykutatása során feltett kérdéseket.  
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniós tagsag hozadékának megítélését vizsgáló felmérés fő megálapításaiból az uniós tagsággal kapcsolatos meglehetős pesszimizmus rajzolódik ki. A magyar lakosság 52 százaléka vélekedik úgy, hogy csak hosszabb távon, több év alatt történnek majd fontos változások az emberek hétköznapjaiban az uniós csatlakozás nyomán - derül ki a Szonda Ipsos 2008 októberében elvégzett 1500 fős reprezentatív felméréséből.

Az EU-ban eltöltött eddigi négy esztendő 49 százalék szerint számára és a családja számára a tagság eddigi négy éve inkább hátránnyal járt. A csatlakozás legnagyobb vesztesének az agrár- és élemiszeripar tűnik, 58 százalék tartja úgy, hogy versenyképtelenné válnak a magyar mezőgazdasági termékek itthon a nyugatiakkal szemben, 47 százaléknak pedig az a véleménye, hogy a magyar élelmiszerek sokkal jobb minőségűek, mint a csatlakozás után piacra került külföldi áruk.

Az "Európai eszme-csere" elnevezésű konferencia - amelyet szombaton rendeznek a Parlamentben és az [origo] online közvetíti - keretében kétszáz, Magyarország lakosságát reprezentatív módon képviselő állampolgár vitatja meg a Szonda Ipsos 2008. októberi közvéleménykutatása során feltett kérdéseket. A résztvevők a szakértőkkel és az európai parlamenti képviselőkkel folytatott beszélgetéseiken két kérdéscsoportot járnak körül, az Európai Unió agrárpolitikáját és az uniós tagság mindennapi életünkre gyakorolt hatását.

A konferencia során a résztvevőknek nemcsak a szakmai érvek megismerésére lesz lehetőségük, hanem véleményüknek is hangot adhatnak az egyes témakörök kapcsán, mivel a fórum lezárásaként a kérdőívet - amelyet korábban az országos felmérés során használtak - ismét kitöltik. Az esemény módszertanának a lényege annak vizsgálata, hogy az eredeti felméréshez képest miként változik az emberek véleménye a tények pontos ismerete és a párbeszédre épített kommunikáció hatására.