Vonzóbb lett a Yahoo első ember nélkül

Vágólapra másolva!
A befektetők kedden több mint 10 százalékos pluszba "kergették" az árfolyamot, miután kiderült, a Yahoo első embere távozik posztjáról. A részvényeseknek többször is meggyűlt a bajuk Jerry Yanggal, aki főszerepet játszott abban, hogy a Yahoo elutasította a Microsoft részvényenként 33 dolláros ajánlatát. A cégvezető arra hivatkozva hárította el a redmondi szoftvercég közeledését, hogy a Yahoo ennél többet ér, papíronként 37 dolláros árat tartott volna elfogadhatónak. Ezt követően május elején a Microsoft visszavonta ajánlatát.
Vágólapra másolva!

Később július elején újra felröppentek a hírek az esetleges egyesülésről. Felmerült, hogy a Microsoft a Time Warner mellett több más céggel közösen veszi meg a Yahoo-t. A szoftvercég a Yahoo kereső motorjához, míg a többi felvásárló az egyéb üzletágakhoz jutott volna hozzá. A Yahoo ezt követően újra elutasította a Microsoft ajánlatát. Közben Carl Icahn, milliárdos amerikai befektető, akinek részesedéssel rendelkezett a Yahoo-ban többször is kikelt a Yahoo igazgatósága ellen. Emellett több szakértő is jelezte, hogy a részvényesek akár pert is indíthatnak a Yahoo menedzsmentje ellen.

Piaci elemzők is jónak látták volna a Microsoft és a Yahoo házasságát, többen azt hozták fel, hogy a Yahoo növekedésének, és részvények drágulásának a Microsoft-ajánlat elfogadása lehet a kulcsa.

A szakértők egyúttal jelezték, ha nem jön létre az üzlet, jó alternatívát jelenthet a Google-lal való együttműködés. A Yahoo Inc. és a Google amerikai internetes kereső és tartalomszolgáltató még tavasszal jelentette be: kísérleti jelleggel együttműködik az internetes reklámozás területén. A kísérleti együttműködés keretében a Yahoo böngésző oldalaira felvette a Google által elhelyezett hirdetéseket. Júniusban be is jelentették a tervezett partnerséget, de végrehajtását a versenyjogi vizsgálat miatt elhalasztották. Időközben azonban a két cég ágazati riválisai - így a Yahoo-t korábban felvásárolni készülő Microsoft - valamint hirdetők is tiltakoztak a tervezett együttműködés ellen.

A negatív minisztériumi döntés után a cég részvényeinek értéke meredeken zuhanni kezdett, ekkor Jerry Yang is szerette volna eladni a vállalatot a Microsoftnak, ha jelentkezne. Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója viszont határozottan kijelentette, hogy ez a hajó már elment, nem érdekli őket a vásár.

Jerry Yang menesztése tehát nem volt meglepetés. A részvények többsége örömmel fogadta a hírt, egyes elemzők szerint pedig a lépéssel közelebb kerülhet a cég a Microsofthoz. A lehetséges utódok között szerepel az ügyvezető igazgató Sue Decker, de elemzők véleménye szerint azonban valószínűbb, hogy a Time Warner egykori vezérigazgatója, Jon Miller veszi át a posztot.