A pénzügyi válság az 1980-as évek eleje óta a legsúlyosabb recesszióba fogja sodorni a fejlett ipari országokat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott fél éves elemzése szerint.

A nemzetközi szervezet külön említi Magyarországot - Nagy-Britanniával, Izlanddal, Írországgal, Luxembourggal, Spanyolországgal és Törökországgal együtt -, ahol a visszaesés különösen súlyos lesz. "Ezeket a gazdaságokat sokkal közvetlenebbül érinti a pénzügyi válság, amely bizonyos esetekben egyéb sebezhető pontokat is felszínre hozott", fejtette ki az OECD vezető közgazdásza, Klaus Schmidt-Hebbel.

A szervezet szerint a gazdasági teljesítmény várhatóan 0,4 százalékkal fog csökkenni jövőre a 30 OECD-tagországban, az idén várható 1,4 százalékos növekedéssel szemben. Ennek következményeként 8 millióval növekedhet a munkanélküliek száma a következő két évben, a munkanélküliségi ráta jövőre 6,9 százalékra, 2010-ben 7,2 százalékra emelkedhet az idei 5,9 százalékról. Az OECD szerint fennáll "bár csak kis mértékben" a defláció veszélye néhány országban.

Az elemzés szerint az Egyesült Államokba a gazdaság valószínűleg 0,9 százalékkal fog zsugorodni jövőre az idén várható 1,4 százalékos növekedést követően. Japánban 0,1 százalékos csökkenéssel számol az OECD az idei 0,5 százalékos növekedés után, az euróövezetben jövőre várhatóan 0,6 százalékos lesz a GDP-csökkenés, idén még 1 százalékos növekedés várható.

A három legfontosabb gazdasági térségre vonatkozó jövő évi előrejelzés többé-kevésbé megegyezik azzal az előzetes elemzéssel, amit a G20 tanácskozása előtt tett közzé a nemzetközi szervezet. A különbség annyi, hogy az euróövezetben várható csökkenést korábban 0,5 százalékra várta az OECD.

Az elemzők úgy látják, hogy a fejlett világ egy olyan hanyatló pályára került, ahonnan várhatóan csak legkevesebb négy negyedév alatt tud elmozdulni (két egymást követő negyedévig tartó csökkenés az OECD olvasatában már recessziót jelent).

Miután a növekedés beindulhat a jövő év második felében, az OECD arra számít, hogy 2010-ben 1,5 százalékos lesz a növekedés a 30 tagországban.

Schmidt-Hebel szerint "a bankszektorba vetett bizalom helyreállítását és a likviditás növelését célzó gyors és erőteljes politikai akcióknak köszönhetően viszonylag rövid ideig tartott a pánik, mindamellett a pénzügyi intézményeknek még javítaniuk kell helyzetüket". A vezető közgazdász úgy látja, hogy ez még el fog tartani egy darabig, s vannak a kiigazítási folyamatnak jelentős bizonytalanságai is. Elsősorban olyan szempontból, hogy milyen gyorsan lehet úrrá lenni a pénzügyi válságon.

Az OCED feltevése szerint a szeptember közepe óta tartó stressz rövid életű lesz, utána azonban - nagyjából 2009 végéig - enyhül a nyomás, s ezt követi majd a fokozatos normalizálódás.