Tízmilliárd dolláros bankó Zimbabwében

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél magasabb, 10 milliárd dollár címletű bankjegy került forgalomba pénteken, igaz, csak Zimbabwéban, és nem ér többet 20 amerikai dollárnál.
Vágólapra másolva!

A fekete-afrikai országban Robert Mugabe elnök rossz kormányzásának következményeként már naponta megduplázódnak az árak, s a jegybank egyre nagyobb címletű bankókkal próbálja csillapítani a súlyos készpénzhiányt. Pénteken 1 és 5 milliárd zimbabwei dollár címletű papírpénzek is forgalomba kerültek, ezzel egyidejűleg ötszörösére, havi 10 milliárd dollárra emelték az egy hónapban felvehető készpénz felső határát.

A korábbi bankókibocsátások nem sokat értek Zimbabwéban, ahol az emberek továbbra is gyakran órákig állnak sorba a bankok előtt, hogy egy vekni kenyérre való készpénzt felvehessenek.

A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint júliusban 231 millió százalékos volt az infláció a júniusi 11 millió százalék után.

A hiperinfláció mellett súlyos élelmiszer- és benzinhiány, eddig legalább 1100 emberéletet követelő kolerajárvány és belpolitikai patthelyzet sújtja az afrikai országot. Zimbabwe egykor virágzó mezőgazdasága romokban hever az elnök voluntarista politikája, közte az egykor hatékonyan működő fehér nagybirtokok kisajátítása következtében.