Átveszi a Mol az irányítást az INA-ban

Vágólapra másolva!
A tavaly ősszel kialakult részvényarányoknak megfelelően a Mol lesz a felelős az INA horvát olajvállalat működtetéséért a pénteken aláírt szerződések szerint. A horvát kormány az ellátás biztonsága értekében fenntartja vétójogát, egyúttal átveszi az INA veszteséges gázüzletágát.
Vágólapra másolva!

Zágrábban aláírta a Mol a horvát kormánnyal az INA olajvállalat gázüzletágának leválasztásáról, valamint a részvényesi megállapodás módosításáról szóló szerződést. A hír bejelentése után a Budapesti Értéktőzsde hétfőtől visszaállította a Mol-részvények csütörtökön felfüggesztett kereskedését.

A gáz-keretszerződés értelmében az INA leválasztja a gázkereskedelmi és földalatti gáztárolási tevékenységét, és 514 millió kunáért (mintegy 20,5 milliárd forint) 2009. július 1-jével eladja a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Plinacro cégnek. Az INA 47,15 százalékát birtokló Mol ezzel a horvát társaság évről évre jelentős veszteséget termelő tevékenységétől szabadul meg.

Erősebb jogok a Molnak

A részvényesi megállapodás módosításának jelentősége, hogy a magyar cég ezentúl erősebb jogokkal rendelkezik a horvát társaság irányításában, amelynek 2008 októbere óta a legnagyobb részvényese. A Mol az új szerződés alapján öt tagot delegálhat az INA kilenctagú felügyelő bizottságába, a kormánynak ugyanakkor vétójoga lesz a testületben, hogy beleszólhasson a stratégiai eszközöket érintő döntésekbe.

A vállalatirányítási jogok ezzel tükrözik az INA új tulajdonosi szerkezetét. "A Mol lesz felelős az INA működtetéséért, így a tranzakció zárása után a Mol Csoport teljeskörűen konszolidálja az INA-t" - szögezi le a Mol által a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelentetett közlemény.

A Mol a hatfős igazgatóságba három főt delegál - köztük az elnököt, akinek a szavazata egyenlőség esetén dönt. A zágrábi kormány szintén három főt delegál. A részvényesi megállapodás határozatlan időre szól, és addig hatályos, amíg mindkét fél legalább 25 százalék plusz 1 szavazattal rendelkezik az INA-ban.

Mivel a részvényesi megállapodás módosításához versenyhivatali jóváhagyás szükséges, várhatóan 2009 első felében kerülhet sor az INA közgyűlésének összehívására annak érdekében, hogy az új felügyelő bizottságot megválasszák a tulajdonosok.

Együtt sírnak, együtt nevetnek

"Ma arról döntöttünk, miként tesszük az INA-t versenyképesebbé tenni, úgy, hogy az összes érintett elégedett legyen az eredménnyel. Mostantól kezdve a Mol Csoport és az INA együtt sír, együtt nevet" - mondta az aláírás után Hernádi Zsolt, a Mol igazgatóságának elnöke. Egyszersmind közölte, meggyőződése, hogy igazi "win-win" helyzet állt elő.

A horvát kormányt képviselő Damir Polancec gazdasági miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes felidézte, az új megállapodás egyéves tárgyalássorozat eredményeképpen jött létre, amely nem volt könnyű - akadtak találkozások, amikor az elválás nem volt szívélyes. Hangsúlyozta, az új fejlemények a horvát lakosság biztonságos gázellátásának biztosítását szolgálják.

A horvátok bizonyos átruházási korlátozásokat kértek a Moltól, így a felek az INA-papírok további ötéves eladási tilalmában egyeztek meg, amely két évre csökkenhet abban az esetben, ha ezen időszak alatt nem kerül sor részvénycserére. (A részvénycserét egyébként egyelőre nem tervezik, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz reálisan megítélni a papírok valós értékét - mondta a miniszterelnök-helyettes.) Az eladási tilalom lejárta után a kormány elővásárlási jogot élvez, a Mol esetleges ellenséges felvásárlása esetén pedig visszavásárlási joga van.

"Meglátjuk, mit hoz a jövő"

E pillanatban a horvát kormány még nem gondolkozik 44,85 százalékos részvénycsomagja eladásán, de "meglátjuk, mit hoz a jövő" - említette Damir Polancec. Emlékeztetett rá, hogy a vonatkozó törvény értelmében az uniós csatlakozásig 25 százaléknyi plusz egy részvényt mindenképpen meg kell tartania.

Hernádi Zsolt megjegyezte, szerinte okosan teszi a horvát kormány, hogy vár az esetleges értékesítéssel, hiszen nyilván meg kell várni, hogyan mozdul el az INA-részvény árfolyama, ha a Mol elkezdi a fejlesztéseket. A Mol egyébként vehet újabb INA-papírokat a piacon, ha akar - de hogy akar-e, arra a kérdésre Hernádi Zsolt nem válaszolt.

Kijelentette viszont, az INA mostantól a nem szabályozott üzletágakra tud koncentrálni, csakis attól téve függővé a tevékenységét, hogy milyenek a világpiaci viszonyok. Ezzel az elnök alighanem arra utalt, hogy a politikai szempontok alapján meghatározott lakossági gázár roppant kockázatossá teszi a gázüzletet Horvátországban (is).

Reális veszély az ellenséges felvásárlás

Hernádi Zsolt az [origo] kérdésére teljesen jogos igénynek nevezte, hogy az OMV próbálkozásainak ismeretében a horvátok ragaszkodtak az ellenséges felvásárlásról szóló kitételhez - függetlenül attól, hogy most van-e esélye egy újabb hasonló akciónak akár az OMV, akár más vállalat részéről. "Amikor megvettük az INA 25 százalékát, csak azért nem került bele ez a lehetőség az akkori szerződésbe, mert senki sem gondolta, hogy az ellenséges felvásárlás kísérlete reális veszély" - tette hozzá.

"A részesedés növelése a Mollal stratégiai partnerségben lévő INA-ban a Mol regionális növekedési stratégiájának alapvető eleme" - áll a már idézett közleményben, amely kitér arra is, hogy a kiskereskedelemben a Mol támogatni kívánja az INA-t kúthálózatának fejlesztésében. Ennek kapcsán Hernádi Zsolt bejelentette, hogy február első hetében a horvát határ közelében megnyílik az első magyarországi INA-benzinkút.