Koldusbotra jutó milliárdosok

Vágólapra másolva!
Több tucatnyi hipergazdag kedvét rontotta el a válság. Nehéz évet zártak az érintettek, akiknek vagyona igencsak megcsappant a piacok zuhanása és a valuták elértéktelenedése miatt, csak a tíz leggazdagabb 150 milliárd dollárral lett szegényebb.
Vágólapra másolva!

A Forbes által számon tartott 1125 milliárdos közül több mint 300 veszített legalább egymilliárd dollárt, sokan közülük ötmilliárdnál is többet buktak.

A 2008-as lista tíz leggazdagabbja összesen 150 milliárddal lett szegényebb - élükön az acélipari mágnás Lakshmi Mittallal, az Ambani fivérekkel és az ingatlanbáró K.P. Singhnal; ők négyen ugyanis 100 milliárdtól "szabadultak meg". Amerika 25 leggazdagabbja összesen 167 milliárdot veszített. Ez óriási összeg. A Magyar Nemzeti Bank pénteki 201,39 forintos hivatalos dollárárfolyama alapján 33 632 milliárd forintnak megfelelő vagyon olvadt el, ami 2007-es 25 419 milliárd forintos teljes magyarországi GDP-t bő 30 százalékkal haladja meg.

A pénzügyi válság hatására az év második felében alaposan átrendeződött a leggazdagabbak klubjának összetétele is. A recesszió miatt sokan annyit vesztettek, hogy egyszerűen lekerültek a Forbes vagyonlistájáról. Bill Gates visszavette a leggazdagabb ember titulusát, bár vagyona 2 milliárd dollárral apadt. Warren Buffet szintén "szegényebb" lett, vagyona csak a második helyre volt elég. Anil Ambani, aki korábban a villág 10 leggazdagabb embere között volt, 30 milliárd dolláros mínuszt könyvelhetett el, és Oleg Gyeripaszka orosz mágnás is a legnagyobb vesztesek közé került.

Óránként 1,8 milliárd forint veszteség

Anglia egyik legsikeresebb vállalkozója például már nem is milliárdos. Míg márciusban 1,4 milliárd dollárra rúgott David Ross vagyona, a Forbes szerint mára 150 millióra csappant, mivel az ingatlanbizniszbe fektetetett befektetései elúsztak.

Izland második legnagyobb bankjának elnöke, Bjorgolfur Gudmundsson majdnem mindenét elveszítette, miután a válság a szigetországot is lenullázta. Az 1,1 milliárd dolláros vagyon elúszott, vállalata ellen csődeljárást kellett kezdeményeznie és el kell adnia angol labdarúgó csapatát, a West Hamet Unitedet.

A legnagyobb bukást az indiai Anil Ambani könyvelhette el. A Forbes listára úgy került fel, hogy egy év alatt 24 milliárd dollárral gazdagodott, azóta azonban 30 milliárdtól meg is szabadult. Az indiai milliárdos nemzetközi sztárokat szerződtetett le 2008-ban, e befektetés értéke 500 millió dollár volt. Ambani összesen tíz filmet készít majd olyan amerikai színészekkel, mint Brad Pitt, George Clooney, Nicolas Cage, Tom Hanks és Jim Carey. Cége, a Reliance Big már 200 mozit vásárolt fel az Egyesült Államokban, társproducerként vesz majd részt a tíz mozifilm elkészítésében a Spielberg nevével fémjelzett Dream Works stúdióval karöltve. Az 50 éves Ambani a Reliance Industries elnöke, melynek tevékenységi körébe tartozik az olaj, textil, kiskereskedelem és biotechnológia egyaránt. A céget még az apja építette fel, aki néhány textilgyárral kezdte vagyona megalapítását.

Lakshmi Mittal is hatalmas bukást volt kénytelen elkönyvelni. Az ArcelorMittal acélipari konglomerátumban meglévő részesedésének piaci értéke például a június 4-én mért eddigi csúcsról, 33,24 milliárd fontról közel felére olvadt. Ez azt jelenti, hogy Mittal naponta átlagosan 137 millió fontot - óránként csaknem 6 millió fontot vesztett június eleje és az elmúlt kereskedési hét vége óta. Az MNB árfolyamai szerint egy font 305,67 forintba került, azaz az acélmágnás óránként 1,8 milliárd forintot bukott el.

Szegényedő orosz gazdagok

Nem kíméli a válság az orosz milliárdosokat sem, akik közül a hat leggazdagabb összesen 111 milliárd dollárt veszített, a 25 leggazdagabb pedig mintegy 180 milliárdot. Az Izvesztyija orosz napilap szerint azokat a milliárdosokat sújtja leginkább a válság, akik korábban nagy hiteleket vettek fel bankoktól, hogy felvásárolják konkurenseiket, és vagyontárgyakat vegyenek szerte a világon.

Roman Abramovics, az angol Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa, aki vagyona nagy részét az Evraz holdingba fektette, hat hónap leforgása alatt hatalmasat bukott a londoni tőzsdén. Az Evraz itt jegyzett részvényeinek értéke 28-ról 3,2 milliárd euróra zuhant.

Forrás: Getty Images

A vesztes milliárdosokért klikk a képre!

Az orosz oligarchák egykor leggazdagabbika, Oleg Gyeripaszka vagyona tavaly nyáron még 28 milliárd euróra rúgott. Mostani értéke viszont alig haladja meg a 7 milliárdot. Az alumíniumbáró néven is emlegetett vállalkozó alighanem csődbe jutott volna, ha az orosz állam nem nyújt neki 3,5 milliárd euró hitelt. Gyeripaszka adóssága ezzel együtt 14 milliárd eurót tesz ki - írta a Der Spiegel. Az acéliparban jeleskedő Vlagyimir Liszin korábban 22,2 milliárd eurós vagyonnal büszkélkedhetett; ma "mindössze" 3,1 milliárdja van, amellyel szemben 3,3 milliárd eurót kitevő adósságállomány áll. Hasonlóan pórul járt a másik acélbáró, Alekszej Mordaszov: az ő 22,1 milliárdos vagyona mára 3,5 milliárd euróra olvadt - igaz, az ő lelkét csupán 0,2 milliárd euróval egyenértékű adósság nyomasztja.

Leslie Gonda magyar származású üzletember vagyonát a Forbes magazin 1,4 milliárd dollárra (270 milliárd forintra) becsülte a tavalyi évben. Az AIG csődje azonban őt és egykor szintén milliárdos fiát, Loius Gondát is magával rántotta. Nem járt sokkal jobban Leslie Gonda egykori üzlettársa, az ugyancsak magyar származású Steven Udvar-Hazy sem. 4,1 milliárd dolláros vagyona már csak a múlté, összesen 2,8 milliárd dollárja maradt, mert ő is az AIG cég részvényeiben tartotta a pénzét.

Akik nem bírták tovább

Több hipergazdag halálesetéről érkezett hír a válság kapcsán, úgy tűnik, mindannyian öngyilkosságot követtek el.

Az ötödik leggazdagabb német, Adolf Merckle vonat alá vetette magát, mivel vállalatbirodalma a csőd szélére sodródott, részben egy szerencsétlen tőzsdei ügylet miatt. Adolf Merckle tavaly összesen 400 millió eurót veszített a Volkswagen részvényeivel folytatott balul sikerült spekulációval. Halálhírére számos vállalatának zuhanni kezdtek a részvényei. Köztük a Heidelberg Cement papírjainak értéke összeomlott.

A vállalkozó a mintegy 40 hitelező bankkal folytatott tárgyalások idején a német kormánynál is kilincselt állami hitelgaranciáért, de sikertelenül. Meg kell válnia legnagyobb kincsétől a Ratiopharmától, a jól menő gyógyszergyárától, hogy a hitelekhez a kellő saját részt is biztosítani tudja. Minden bizonnyal a rá nehezedő nyomás, és a reménytelenül nehéznek érzett anyagi helyzete miatt vetett véget az életének.

Holtan találták az egyik jelentős amerikai ingatlanértékesítő cég elnök-vezérigazgatóját, Steven Goldot is. Valószínűleg ő is öngyilkosságot követett el. A Sheldon Good and Company Auctions International nevű cég 52 éves vezetőjét Chicago közelében egy erdőben találták meg. Good holtteste saját autójában, egy Jaguarban feküdt. Minden bizonnyal öngyilkosságot követett el, agyonlőtte önmagát. Az autóban nem találtak olyan feljegyzést, amely arra utalna, hogy tette a munkájával áll összefüggésben.

Thierry de la Villehuchet, az Access International alapkezelő francia társalapítója nem sokkal karácsony előtt követett el öngyilkosságot, miután 1,5 milliárd eurót veszített Bernard Madoff New York-i üzletember piramisjátékában. A 65 éves de La Villehuchet az alapkezelő Madison sugárúti székhelyén felvágta ereit.

Bernard L. Madoffnak egyébként sokan dőltek be, közöttük Mark Zukkerberg, a Facebook alapítója és elnöke. A közösségi oldal szellemi atyja sokáig a legfiatalabb olyan milliárdos volt, aki önerőből szerezte vagyonát. A gazdasági válság miatt azonban annyit vesztett, hogy már nem tartozik a milliárdosok közé.