Vágólapra másolva!
A Stadler Rail Group leszállította és átadta a MÁV részére az újabb 30 Flirt motorvonat első két darabját - közölte a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) az MTI-vel kedden.
Vágólapra másolva!

A MÁV és a Stadler 2006-ban írta alá a 30+30 darab villamos-motorvonat szállítására vonatkozó szerződést, amely alapján a MÁV 2007 decemberében - az első 30 motorvonat megérkezése után - a második 30 darab Flirt motorvonat leszállítására is megbízást adott a Stadlernek. Ennek beszerzését a Raiffeisen Bank finanszírozza: a pénzintézet összesen 141,6 millió eurós hitelt biztosít a MÁV részére.

Az új szerelvények az eredetileg vállaltnál átlag két hónappal korábban érkeznek Magyarországra. A flotta utolsó darabjai várhatóan 2010 februárjában kerülnek forgalomba, így 2010-ben már összesen 60 motorvonatból álló Flirt flotta szolgálja a MÁV utasainak kényelmét.

Az első 30 motorvonat a Budapest-Győr, a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pusztaszabolcs vasútvonalakon teljesít szolgálatot. Az új és korszerű villamos-motorvonatok beszerzése annak a modernizációs programnak a része, amelyet a MÁV az elővárosi vasúti közlekedés fejlesztése, a szolgáltatási színvonal emelése és az elővárosi vonalakon közlekedő vonatok menetidejének csökkentése érdekében indított el.

Az újabb Flirt motorvonatok vasútvonalon is javítják a személyszállítás minőségi feltételeit. Az első járműveket a Budapest-Székesfehérvár, valamint a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon állítja forgalomba a MÁV-START Zrt. 2009 májusától a Budapest-Gödöllő-Hatvan vasútvonalon is igénybe vehetik az utasok a motorvonatokat. A folyamatosan beérkező vonatok forgalomba-állásával a MÁV-START Zrt. fokozatosan cseréli le az eddigi korszerűsített, valamint a hagyományos elővárosi, úgynevezett Bhv ingaszerelvényeit.

A nyugat-magyarországi elővárosi vonalak után a Dunakanyar térségében lakók és a rendszeres kirándulók is megismerkedhetnek az új motorvonatokkal. Hétvégenként elsőként a zónázó vonatokban járnak a minden igényt kielégítő motorvonatok, majd a járművek fokozatos üzembeállásával a Vácig közlekedő járatokon is - szintén hétvégenként - utazhatnak Flirt vonatokkal az utasok. Nyáron, az elővárosi forgalomból felszabaduló szerelvények a Balaton déli partján üzemelnek majd.