A csodaszoftver ellopásával gyanúsítanak egy bankárt

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok letartóztatták a Goldman Sachs befektetési bank egykori vezető alkalmazottját a hétvégén. A gyanú szerint az orosz születésű, de amerikai állampolgársággal is rendelkező Szergej Alejnyikov júniusban ellopta a bank kereskedési szoftverét és egy németországi szerverre feltöltötte azt - írja a Financial Times.

A számítógépes programozó végzettségű Alejnyikov 2007 májusától 2009 júniusáig dolgozott a Goldmannak, és a hétvégén tartóztatták le a Newark repülőtéren.

Az FBI dokumentuma szerint az alelnöki pozíciót is betöltő Alejnyikov annak a csapatnak volt a tagja, amelyik a Goldman kereskedési rendszerének szoftverét fejlesztette. A hatóságok szerint az új állást kapott vádlott 32 megabájtnyi adatot töltött le a számítógépéről a cégnél töltött utolsó napjai alatt.

A Goldman átnézte Alejnyikov emailjeit és azt is elemezték, hogy az alkalmazottjuk mikor, mire használta a számítógépét az utolsó napokban. Aleynikovot hétfőn 750 ezer dollár ellenében szabadlábra helyezték.

A kérdéses szoftver eltulajdonítása azért bír különös jelentőséggel, mert a Goldman ezzel az automata rendszerrel kereskedik a részvény- és az árupiacokon, mégpedig a versenytársainál is sokszor jóval sikeresebben. Ezek a kereskedési programok titkos matekamtikai formulákat alkalmazva adnak és vesznek a piacokon, a Goldman platformja pedig egyike volt a legsikeresebbeknek.

A Bloomberg szerint a Goldman több millió dollárnyi befektetést és még ennél is több profitot veszíthet, ha rossz kezekbe kerülnek a szoftverkódok. Alejnyikov a Goldmannál évi 400 ezer dollárt keresett, de állítólag ennek többszörösét ígérte neki a chicagói Teza Technologies, ahol pár napja kezdett. A Teza azt közölte, hogy nem tudott a lopásról, és azóta fel is függesztette Alejnyikovot.